Preskočiť na obsah

Konzultácie každý piatok v čase 09:00 – 15:00 na telefónnom čísle: +421-918-905-110 (p. Iveta Krajňáková)

Domov | Apiblog | Príbehy uzdravenia | Prípadová štúdia: Ako včelie produkty pomáhajú autistickým deťom a ich rodičom

Prípadová štúdia: Ako včelie produkty pomáhajú autistickým deťom a ich rodičom

    Terapia včelími produktmi pri diagnóze, akou je autizmus, má svoju tradíciu na Ukrajine, v Rusku, Grécku aj Izraeli. Na Slovensku sme v tomto priekopníci. Na základe našej niekoľkoročnej praxe, však v žiadnom prípade nechceme tvrdiť, že včelie produkty vyliečia autizmus. Vedia eliminovať mnohé problémy, s ktorými sa autistické deti a ich rodičia stretávajú. Prečítajte si náš najnovší článok a zistite, ako apiterapia pomáha detičkám s poruchami autistického spektra.

    Prípadová štúdia: Aďko a jeho pokroky

    Náš prvý malý klient, Aďko S., mal v čase terapie štyri roky a bol čerstvo diagnostikovaný. Diagnóza bola stanovená lekárom pediatrickej neurológie, 7.11.2016.

    V lekárskej správe bolo uvedené:

    • oneskorený vývoj reči,
    • ľahké mentálne postihnutie,
    • porucha autistického spektra,
    • centrálny hypotonický syndróm.

    Správa od lekára ďalej uvádzala: „Štvorročný pacient má nedokonalý sociálny kontakt, zrakový kontakt nenadväzuje, hrá sa sám, rozpráva len určité slová a konzumuje len mixovanú polievku.“

    Začiatok apiterpie a prvé pokroky

    Apiterapiu sme začali v roku 2016 a vybrané včelie produkty Aďko užíval 2,5 roka. Aďko chodil najprv do špeciálnej škôlky, potom prešiel do súkromnej. Mamička intenzívne komunikovala s učiteľkou a my sme sledovali, aké má správanie v kolektíve.

    Prvý mesiac Aďko len pozoroval deti a hral sa sám. Postupne, počas druhého a tretieho mesiaca sa k deťom stále viac približoval, začínal sa hrať v kolektíve. Na prechádzkach po druhom mesiaci apiterapie už ani neutekal. Prvý polrok mamička nosila polievku do škôlky, stravu v škôlke začal konzumovať až po niekoľkých mesiacoch. Doma Aďko ochutnával aj nové jedlá už po druhom mesiaci apiterapie, i ovocie, zeleninu či mäso.

    Očný kontakt začal nadväzovať do mesiaca, opakovať slová a vety od tretieho mesiaca. Postupne sa učil nové slová, pomenovával predmety podľa obrázkov, spájal vety a začínal  rozumieť. Logopedička mohla s dieťaťom pracovať, pretože sa zlepšila jeho koncentrácia. Po roku Aďko rozprával bez kartičiek, ale mamička ho stále musela opraviť, lebo neskloňoval správne a nepoužíval osobné zámená.

    Navštívila nás riaditeľka škôlky, do ktorej Aďko chodil a rozprávala nám, ako sa menilo jeho správanie hneď od začiatku terapie. Spomínala, že ho mohli zobrať do školy v prírode na týždeň aj bez rodičov a zvládol to veľmi dobre.

    Aďko po týchto pokrokoch nastúpil do prvého ročníka základnej školy. Kým pred dvoma rokmi mu neurológ prognózoval špeciálnu školu, po dva a pol roku terapie včelími produktmi chodí do „normálky“. Má asistentku, mamičku, a učivo zvláda bez problémov. Kolektív ho prijal a cez prestávku sa hrá s deťmi. Budeme ho ďalej pozorovať a uvidíme, aké budú jeho ďalšie pokroky.

    Autizmus a apiterapia: Vedecké pozorovania a zistenia

    Autizmus je neurovývinová porucha, ktorá sa prejavuje kvalitatívne narušenou sociálnou interakciou či komunikáciou a obmedzeným stereotypným správaním a záujmami.

    Príčin vzniku alebo rozvoja autizmu je hneď niekoľko. Ako vo svojej práci Etiológia autizmu zverejnenej na internetovej stránke Akademického centra výskumu autizmu zhrnula MUDr.  Lenka Siklenková, môže ísť o anatomické zmeny mozgu, genetické odchýlky či faktory prostredia. Preto sa o autizme hovorí aj ako o multi-faktoriálnom ochorení.

    Čo majú deti diagnostikované poruchou autistického spektra spoločné, sú problémy s trávením. Pričom sa v tejto súvislosti hovorí o takzvanom syndróme deravého čreva. Domnievame sa, že neschopnosť zužitkovať z potravy výživné látky spôsobuje nesprávne fungovanie, respektíve „nefungovanie“ imunitného systému. Má na svedomí aj to, že organizmus autistu sa nevie zbaviť ťažkých kovov a iných toxínov prirodzeným spôsobom, ako je to u zdravého človeka.

    Špecifikom všetkých detí, s ktorými sme prišli do kontaktu, bola extrémna vyberavosť v jedlách, respektíve neprekonateľný „stereotyp“. V súvislosti s terapiou včelími produktmi sa u autistických detičiek našli aj znížené hladiny neurotransmiterov- chemických látok, ktoré soôsobujú šírenie podráždenia a vyvolanie určitej reakcie GABA.  Vedci sa zhodujú, že znížené hladiny týchto chemickcýh látok spôsobujú aj nadmernú vzrušivosť a zmyslovú „hypercitlivosť“ autistických detí.

    Včelie produkty: Ako a prečo pomáhajú pri poruchách autistického spektra

    Súvislosť medzi baktériami žijúcimi v črevách a poruchami autistického spektra skúmali vedci už v 60. rokoch minulého storočia. V črevnej mikroflóre môžu vznikať neuroaktívne zlúčeniny, ktoré sa pri zvýšenej priechodnosti čriev dostanú až do mozgu a spôsobujú abnormálne vzorce správania.

    Vedci v tejto súvislosti zistili, že zmena bioflóry tráviaceho traktu sa pozitívne odráža pri liečbe porúch autistického spektra. Výskum odhalil, že užívanie probiotík a zmena stravy zmierňuje autistické symptómy.

    Z vlastnej skúsenosti vieme, že včelie produkty odstraňujú široké spektrum tráviacich problémov. Aplikovaniu včelích produktov pre zlepšenie stavu detí s PAS pristupujeme nanajvýš individuálne. S mamičkami konzultujeme každé, čo i len najmenšie zmeny v správaní či stravovaní. Deti počas apterapie prísne dodržiavajú diétu bez mlieka, múky a cukru a prijímajú dostatočné množstvo vody, aby sa mohol proces „detoxikácie“ úspešne uskutočniť. A čo je veľmi dôležité, na napredovanie detí sa predpokladá aktívna spolupráca s psychológmi a logopédmi.

    Medzi najčastejšie používané produkty apiterapie autistických detičiek patrí vodný propolis, včelí chitosan, pergu a trúdie mlieko. Keď sa spoja blahodárne účinky propolisu s včelím chitosanom vznikne prírodný elixír na detoxikáciu organizmu. Včelí chitosan na seba nadväzuje nielen toxíny, ale aj tuky. Zaujímavosťou je, že ihneď rozpozná v organizme škodlivé látky, a doslova ich identifikuje a zameria sa na ne.

    Perga alebo včelí chlieb má úžasné probiotické vlastnosti. Okrem toho, že obnovuje normálny balans črevnej mikroflóry, zlepšuje aj stav sliznice tráviaceho traktu. To je pre deti s PAS nesmierne dôležité. Perga podporuje aj chuť do jedla, zlepšuje funkciu pečene a stimuluje tvorbu žlče. Pre bohatý obsah esenciálnych mastných kyselín má však pozitívny vplyv i na vývinové defekty, depresiu a ochorenia nervového charakteru.

    Pri homogenáte trúdích lariev alebo tiež „trúďom mlieku“ v súvislosti s výživou detí s PAS ťažíme z toho, že obsahuje celú škálu vitamínov B, vrátane B9 či B12.

    V našej praxi apiterapiu okrem včelích produktov dopĺňame aj o zmes bylín. Apiterapiu a fytoterapi kombinujeme tak, aby sme podporili správne fungovanie trávenia malého pacienta. 

    Zaujímavosť o autizme: Protizápalové vlastnosti včelích produktov

    Vo všeobecnosti v tele autistov prebieha mnoho zápalových procesov, a to bez toho, aby o tom „telo dalo vedieť “.  Väčšina z týchto procesov sa deje v tráviacom trakte. Zvýšené hladiny zápalových mediátorov boli však pozorované i v krvi a mozgovomiechovom moku autistov.

    V krvi boli zároveň nájdené aj autoprotilátky proti proteínom centrálneho nervového systému. Inými slovami, organizmus autistu sa bráni vlastnej schopnosti bojovať so zápalom. Dopĺňanie látok schopných odstraňovať zápalové procesy má preto pre ľudí s PAS obrovský význam.

    Za protizápalovými vlastnosťami včelích produktov stoja polyfenoly, v prípade pergy, i koenzým Q10. Perga totiž brzdí aktivitu enzýmov prítomných na procese vzniku akútnych a chronických zápalových stavov. Aj propolis vplýva na prozápalové cytokíny, teda na základné regulátory imunitného systému.

    Protizápalové vlastnosti má aj melitín, jedna z najaktívnejších zložiek včelieho jedu. Preto sa pri apiterapii odporúča aplikovať detičkám na chodidlá, spánky a krčnú chrbticu masť s včelím jedom Apicole.

    Chcete vedieť viac? Napíšte nám

    Napíšte nám alebo zavolajte našej skúsenej apikonzultantke, pani Ivetke Krajňakovej. Rada vám poradí a zodpovie na všetky vaše otázky a pochybnosti.