Apipraktik - web o apiterapii
Apiterapia logo
V NKošíkuKOŠÍK: 0.00 €V Košíku 
doctor
LIBOR MARKO
MUDr. Libor Marko je lekár s celoživotnou praxou v odbore verejné zdravotníctvo a toxikológia. Pôsobil na poste odborného asistenta a vedeckého pracovníka v oblasti rádiobiológie na Lekárskej fakulte v Košiciach i ako expert pre radiačnú ochranu populácie v Prahe. Apiterapiou sa zaoberá už viac než 10 rokov. V tejto oblasti sa vzdeláva a dokonca absolvoval stáž v Rusku, kde je tento smer uznávaný za medicínsky a radí sa k neurologickým vedám.

POSLEDNÉ OBJEDNÁVKY


07.05.2021 11:02:53
Marta
  • Med + trúdie mlieko, materská kašička 250 g (sklo)


07.05.2021 08:35:31
Dominika
  • Vodný extrakt propolisu 30 %


06.05.2021 17:36:54
Sabina
  • ApiCole
  • Vodný extrakt propolisu 30 %


06.05.2021 15:01:04
lenka
  • Perga 100 g (eko papier)
  • Api Befungin


06.05.2021 14:45:06
Elena
  • Materská kašička 50
  • Apifyto + Lipáza

Autizmus a včelie produkty

Prečo užívať včelie produkty pri diagnóze autizmu...

Terapia včelími produktmi pri diagnóze akou je autizmus má svoju tradíciu na Ukrajine, v Rusku či Grécku.  Na Slovensku sme v nej priekopníkmi. Na základe našej niekoľkoročnej praxe však v žiadnom prípade nechceme tvrdiť, že včelie produkty dokážu autizmus vyliečiť. Rozhodne ale dokážu eliminovať mnohé problémy, s ktorými sa malí autisti, ich rodičia a i okolie denno-denne pasujú. O čo sa pri terapii autizmu včelími produktmi opierame a prečo „to funguje“? Poďme si to vysvetliť pekne poporiadku.

Úvod do terapie PAS s včelími produktami - video 1

 

Slobodný vysielač s Ivetou Krajňakovou

Vypočujte si aj reláciu z rádia s našou Ivetkou, ktorá sa deťom s autizmom venuje denno denne :)

Lumen - rozhovor

Samozrejme, chodíme pravidelne do rádií, ako je Lumen, Regina, Jemné melódie, Rusínske rádio a mnohé ďalšie. Pripájame jeden z mnohých rozhovorov z archívu :)

Ďalšie zaujímavosti sa dozviete z našich rozhovorov v rádiu či TV: Príjemné počúvanie :)

 

Včelie produkty a autistické spektrum I.

Ak by ste i po jeho zhliadnutí predsa len mali akékoľvek otázky k tejto téme, ktoré zostali nezodpovedané, napíšte nám, radi na ne odpovieme.

Pozrite si naše video a dozviete sa ;-)

 

Včelie produkty a autistické spektrum II.

Druhé zo série videí s témou, ako vedia včelie produkty upraviť stav a vývin detí diagnostikovaných poruchou autistického spektra.

Tento raz s Janom Sokolom, spoluzakladateľom českého nadačného fondu AutTalk. Preto tak trochu aj o tom, čo robia a ako sa vieme do ich práce zapojiť aj my ;-)

 

 

Včelie produkty a autistické spektrum III.

Tretie zo série videí s témou, ako vedia včelie produkty upraviť stav a vývin detí diagnostikovaných poruchou autistického spektra, tentokrát s mamičkou Gaľou priamo z Api domčeka :)

 

Včelie produkty a autistické spektrum IV.

Štvrté zo série videí s témou, ako vedia včelie produkty upraviť stav a vývin detí diagnostikovaných poruchou autistického spektra, tentokrát s mamičkou Jankou :)

 

Včelie produkty a autistické spektrum V.

Nazarko sa bojí búrky...
V ďalšom z našich videí na tému autizmus a včelie produkty sa so svojimi skúsenosťami s našimi produktmi zdôveruje mama Alexandra z Ukrajiny. Jej syn Nazar len prednedávnom vôbec nerozprával a neudržiaval očný kontakt. Po troch mesiacoch apiterapie sa díva do kamery a hovorí, že sa blíži búrka...

 

Včelie produkty a autistické spektrum VI.

Aďko v cieli - Mama Aďa rekapituluje úspechy svojho syna Aďka po ukončení terapie včelími produktmi, ktorá v ich prípade trvala dva roky.

 

Včelie produkty a autistické spektrum VII.

Aha, ja rozprávam

Zázraky sa dejú! Veď uvážte sami. Romanko, dnes sedem a pol ročný ukrajinský chlapček diagnostikovaný autizmom pred rokom (leto 2018) vôbec nerozprával. A ani s tým očným kontaktom to nebolo bohviečo...

Dnes, v máji 2019, desať mesiacov po tom, čo sme sa v krátkom videu stretli s jeho mamou Gaľou po prvý raz, sa Romčik veru má čím pochváliť :-) 

Na našich včelích produktoch je od decembra 2017...

 

Včelie produkty a autistické spektrum VIII.

Dnes Vám pripájame nové video, ktoré veríme, povzbudí ďalšie mamičky a oteckov v užívaní včelích produktov. Prečo práve včelie výrobky a PAS? Vieme, že Váš život s PAS nie je jednoduchý, ale dá sa zlepšiť :) Tešíme sa na Vaše reakcie 🐝🐝🐝

 

Včelie produkty a autistické spektrum IX.

Dnes opäť pripájame nové video s jednou z našich mamičiek :) Tešíme sa na Vaše dotazy. Včelie produkty a autizmus IX

 

Včelie produkty a autistické spektrum (epileptické záchvaty) X.

V ďalšom z videí o skúsenostiach s aplikáciou našich výživových doplnkov na báze včelích produktov sme "vyspovedali" pani Luciu, ktorej 6-ročná dcérka trpí príznakmi podobnými pri detskej mozgovej obrne (DMO) a tiež epileptickými záchvatmi. 

Rozpráva o zmenách, ktoré nastali v živote jej dcérky v priebehu 4 mesiacov terapie našimi produktmi.

 

Chcete vedieť, čo treba urobiť, aby ste s terapiou včelích produktov a PAS začali? Naše video Vás nasmeruje tým správnym smerom :)

Prečo vie včelí peľ upraviť autizmus a čo vlastne autizmus má spoločné so včelími produktami

Čo je autizmus a aké sú príčiny jeho vzniku

Autizmus  je  neurovývinová porucha  charakterizovaná kvalitatívne narušenou sociálnou interakciou, komunikáciou a obmedzeným stereotypným správaním a záujmami. Má sa tiež za to, že ide o autoimúnne ochorenie. Keďže autizmus predstavuje heterogénnu skupinu vývinových porúch s veľkou variabilitou v prejavoch, je správnejšie hovoriť o poruchách autistického spektra (PAS).

Príčin vzniku či rozvoja autizmu môže byť hneď niekoľko. Ako vo svojej práci Etiológia autizmu zverejnenej na internetovej stránke Akademického centra výskumu autizmu zhrnula MUDr.  Lenka Siklenková, môže ísť o anatomické zmeny mozgu, genetické odchýlky či faktory prostredia. Preto sa o autizme hovorí aj ako o multifaktoriálnom ochorení. „S vysokou pravdepodobnosťou sa na ňom zúčastňujú genetické faktory v súhre s vplyvom prostredia. Po celom svete prebieha množstvo klinických štúdií, ktoré popisujú či už anatomické zmeny mozgu autistov, zmeny na úrovni bunkových štruktúr, poruchy imunity, či zmeny hladín niektorých dôležitých signálnych molekúl v mozgu a ich receptorov, zmeny chromozómov či iné genetické odchýlky a veľké množstvo ďalších možných príčin,“ uvádza Siklenková.

Čo majú ale deti diagnostikované poruchou autistického spektra spoločné, sú problémy s trávením, pričom sa v tejto súvislosti hovorí o takzvanom syndróme deravého čreva . Máme za to, že neschopnosť zužitkovať z potravy výživné látky spôsobuje tiež nesprávne fungovanie, respektíve „nefungovanie“ imunitného systému a má tiež na svedomí, že organizmus autistu sa nevie zbaviť ťažkých kovov či iných toxínov prirodzeným spôsobom, ako je to u zdravého človeka. Špecifikom všetkých detí, s ktorými sme prišli do kontaktu, bola tiež extrémna vyberavosť v jedlách, respektíve neprekonateľný „stereotyp“.

Špecifikum je tiež v tom, že sa až štyrikrát častejšie vyskytuje u osôb mužského pohlavia. To dáva priestor pre teórie naznačujúce súvislosť autizmu s účinkom testosterónu. Aj táto súvislosť je dnes v centre záujmu mnohých vedcov vo svete.

V súvislosti s terapiou včelími produktmi treba spomenúť aj skutočnosť, že u autistov  sa  pozorovali  zmeny  v hladinách  neurotransmiterov (chemické látky uvoľňované z nervového zakončenia na synapsii, ktoré umožňujú ďalšie šírenie podráždenia alebo vyvolanie určitej reakcie)  GABA  –  kyselina gama-amino-maslová .  Je to inhibičný (tlmiaci)  mediátor  v  centrálnom  nervovom  systéme a u autistov sa pozorovali jeho znížené hladiny. Vedci sa zhodujú, že táto nedostatočnosť  by  mohla  byť  príčinou nadmernej  vzrušivosti  a zmyslovej „hypercitlivosti“  autistov.

Správna diéta

Súvislosť medzi baktériami žijúcimi v črevách a poruchami autistického spektra skúmali vedci už v 60. rokoch minulého storočia. V črevnej mikroflóre môžu vznikať neuroaktívne zlúčeniny, ktoré sa pri zvýšenej priechodnosti čriev dokážu dostať až do mozgu a zapríčiňovať abnormálne vzorce správania. Vedci v tejto súvislosti zistili, že zmena bioflóry tráviaceho traktu sa pozitívne odráža pri liečbe porúch autistického spektra. Výskum odhalil, že užívanie probiotík a zmena stravy napomáhajú zmierňovať autistické symptómy.

Otázkou dôležitosti správnej stravy u autistov sa v našich končinách už pred desiatimi rokmi venovala profesorka Anna Strunecká. Vo svojej knihe Přemůžeme autizmus? poukazuje o.i. na to, že pre nedostatok tráviacich enzýmov nedokážu osoby postihnuté PAS správne spracovávať tri „biele jedy“, ktoré sú súčasťou nášho každodenného jedálnička. Sú nimi mlieko, či presnejšie bielkovina kazeín, ktorú obsahuje, múka a z nej najmä lepok a tiež cukor. Do popredia tiež stavia potrebu intenzívnej „detoxikácie“, teda obohatenie stravy o široké spektrum antioxidantov. V neposlednom rade hovorí o tom, prečo v našej strave potrebujú autisti (ale nielen oni) dostatok vitamínov skupiny B.

A práve tu, pri strave, sa začína príbeh vplyvu včelích produktov na autizmus. Sú predsa výživovými doplnkami...

Čím včelie produkty pomáhajú

Upravujú trávenie

Sú superpotravinami

Detoxikujú

Odstraňujú zápalové procesy

Vplývajú na neurotransmitery

Nastoľujú hormonálnu rovnováhu

Úprava trávenia

Z vlastnej skúsenosti vieme, že včelie produkty dokážu odstrániť široké spektrum tráviacich problémov. Pri deťoch s PAS aplikujeme všetky štyri najdôležitejšie oblasti, likvidáciu parazitov, vírusov a kvasiniek, detoxikáciu, doplnenie probiotík a bohaté vyživovanie.

Dovolíme si tvrdiť, že príroda nepozná väčšieho nepriateľa parazitov, vírusov a kvasiniek v jednom, ako je propolis. Konečne, aj včely ho odpradávna používajú ako ochranu voči najrôznejším ochoreniam. Flavanóny, flavóny, fenolové kyseliny a ich estery prítomné v propolise dokážu narušiť a ovplyvňovať životný cyklus vírusov, pozmeniť ich DNA, čím pre ľudské zdravie prestávajú byť hrozbou. Čo sa baktérií týka, je známy pokus so sledovaním jeho účinkov na 267 anaeróbnych kmeňoch, pričom pozitívne sa prejavil na takmer všetkých z nich. Flavóny a deriváty kyseliny kávovej úspešne potláčajú kvasinky z rodu Candida, častého pôvodcu rôznych kožných ochorení a fungálnych ochorení slizníc tráviaceho, dýchacieho, močového traktu a genitálií.

V súvislosti s užívaním propolisu je u nás známa najmä jeho alkoholová forma, v našej praxi (a to nielen pri deťoch s autizmom) využívame jeho vodný extrakt.

Keď sa účinky propolisu spoja s účinkami včelieho chitosanu (telíčka mŕtvych včiel),na odstránenie toxínov z organizmu niet lepšieho „lieku“. Včelí chitosan je totiž neuveriteľný sorbent, v hrubom čreve dokáže na seba naviazať nielen toxíny, ale i tuky. Zaujímavosťou je, že má „selektívnu“ schopnosť, dokáže v organizme škodlivé látky doslova identifikovať a zamerať sa len na ne.

Perga alebo včelí chlieb, teda fermentovaný včelí peľ, takisto oplýva antibiotickou aktivitou proti gram-pozitívnym patogénnym baktériám vrátane Klebsiella pneumonia a Pseudomonas aeruginosa a hubám, ako napríklad Candida albicans. Všetky tieto mikrobiálne organizmy, spolu s Clostridiou, sú premnožené u väčšiny pacientov s autizmom.

V súvislosti s trávením na ňu však nevieme dopustiť najmä pre jej vlastnosť probiotika. Okrem toho, že obnovuje normálny balans črevnej mikroflóry a zlepšuje stav sliznice tráviaceho traktu (čo je, ako sme spomínali, pre deti s PAS nesmierne dôležité),podporuje tiež chuť do jedla, zlepšuje funkciu pečene a stimuluje tvorbu žlče.

V našej praxi terapiu okrem týchto produktov dopĺňam o zmes bylín skombinovaných tak, aby správne fungovanie tráviaceho systému dieťaťa ešte viac podporili.

Čo sa týka bohatého vyživovania, a to i vo vzťahu k spomínanej potrebe zvýšeného príjmu vitamínov skupiny B, prichádzajú na rad...

Superpotraviny

Včelie produkty obsahujú celú škálu vitamínov vrátane celej skupiny vitamínov B, minerálne a stopové prvky. Sú tiež veľmi bohaté na polyfenolové zlúčeniny – flavonoidy, fenolové kyseliny a ich deriváty (teda antioxidanty),aminokyseliny, polynasýtené mastné kyseliny, prírodné hormóny a mnoho ďalších biologicky aktívnych látok.

V našej praxi s deťmi s PAS sa, čo sa samotnej výživy týka, opierame najmä o pergu a tiež homogenát trúdích lariev.

O zázračných vlastnostiach včelieho, obnôžkového peľu svedčí skutočnosť, že nechýba v žiadnom potravinovom balíčku astronautov vydávajúcich sa na dlhodobý pobyt vo vesmíre. V poslednom období však jeho slávu „zatieňuje“ pega, teda včelí peľ, ktorý prešiel v úli kyslo-mliečnym kvasením. Jestvujú názory odborníkov, že perga je po materskom mlieku druhou najvýživnejšou potravinou pre ľudský organizmus. Aj keď biochemické zloženie prvotného produktu, včelieho peľu, v značnej miere závisí od druhov rastlín, z ktorých včely peľ zbierajú peľ, perga vždy obsahuje: monosacharidy, 16 zameniteľných a nezameniteľných kyselín, 13 mastných kyselín (vrátane Omega 3, 6 a 9),karotenoidy (predchodcovia vitamínu A),vitamíny (E, C, D, P (rutín),K, B1, B2, B3, B6),koenzým Q 10, makro- a mikroprvky (draslík, magnézium, fosfor, mangán, železo, meď, zinok, chróm, jód, kobalt a iné). Dôležitú úlohu v rôznych procesoch metabolizmu tiež odohrávajú v perge obsiahnuté organické kyseliny, enzýmy a látky podobné hormónom. Podľa obsahu monosacharidov, vitamínov a enzýmov, tiež podľa výživných a energetických hodnôt a vďaka dobrému vstrebávaniu ľudským organizmom, perga značne prevyšuje kvetový peľ.

V súvislosti s PAS tiež nesmieme zabudnúť poukázať na skutočnosť, že vďaka bohatému obsahu esenciálnych mastných kyselín má perga pozitívny vplyv práve na vývinové defekty, depresiu či ochorenia nervového charakteru.

Pri homogenáte trúdích lariev alebo tiež „trúďom mlieku“ v súvislosti s výživou  detí s PAS ťažíme z toho, že obsahuje celú škálu vitamínov B vrátane B9 či B12.

Detoxikácia

Schopnosť včelích produktov pôsobiť v organizme ako antioxidanty (teda látky schopné viazať na seba toxíny, voľné radikály a vyplavovať ich z organizmu),spočíva najmä v bohatom zastúpení polyfenolov v nich, najmä flavonoidov a fenolových kyselín. 

Propolis je napríklad plný hneď dvoch zo šiestich skupín flavonoidov. Jestvuje dokonca štúdia, tvrdiaca, že antioxidačný účinok propolisu je 6-krát väčší, než ostatných známych antioxidantov. Aby sme boli konkrétni, propolis obsahuje napríklad kyselinu kávovú, kyselinu škoricovú, kyselinu p-kumarovú, galangín, kvercentín alebo chryzín.

Perga je na tom, čo sa týka spektra zastúpených flavonoidov odobne ako propolis, v nej sa však navyše, ako sme už spomínali, nachádza aj koenzým Q10, karotenoidy, vitamín E či zinok, ktoré sú tiež považované za antioxidanty.

Vplyv na zápalové procesy

Ako sme už spomínali, autisti majú problém i s imunitou. V ich tele prebieha mnoho zápalových procesov, bez toho, aby o tom „dalo vedieť navonok“.  Väčšina z nich prebieha v tráviacom trakte, avšak, aj v krvi a mozgovomiechovom moku autistov boli pozorované zvýšené hladiny zápalových mediátorov. V krvi však tiež boli nájdené aj autoprotilátky proti proteínom centrálneho nervového systému. Laicky povedané, organizmus autistu sa bráni vlastnej schopnosti bojovať so zápalom. Dopĺňanie látok schopných odstraňovať zápalové procesy má preto pre ľudí s PAS obrovský význam.

Aj za protizápalovými vlastnosťami včelích produktov stoja polyfenoly, v prípade pergy i koenzým Q10. Propolis napríklad priamo vplýva na pro-zápalové cytokíny (molekuly, ktoré prenášajú dôležitú informáciu medzi bunkami a majú vplyv o.i. na zápal a obranyschopnosť). Perga zas brzdí aktivitu enzýmov prítomných na procese vzniku akútnych a chronických zápalových stavov.

Protizápalové vlastnosti má tiež melitín, jedna z najaktívnejších zložiek včelieho jedu. Preto pri terapii aplikujeme deťom na chodidlá, spánky a krčnú chrbticu krém s včelím jedom.

Vplyv na neurotransmitery
V tejto časti sa oprieme o jedinú vedeckú štúdiu, na ktorú sme dosiaľ v priamej súvislosti medzi včelími produktmi a autizmom natrafili. Má názov Glutamátová excitotoxicita vyvolaná orálnym užívaním kyseliny propiónovej, mastnej kyseliny s krátkym reťazcom, môže byť zmiernená včelím peľom (Glutamate excitotoxicity induced by orally administered propionic acid, a short chain fatty acid can be ameliorated by bee pollen) a vytvoril ju tím vedcov z výskumného Centra pre ženské vedecké a lekárske vysoké školy King Saud University v Saudskej Arábii .

I keď výskum prebiehal na potkaních mláďatách, vedci sa opierali i o závery mnohých kolegov zaoberajúcich sa účinkami včelieho peľu na ľudské zdravie. Skúmali jeho schopnosť upraviť nerovnováhu v zložitom procese zvanom glutamát/GABA-glutamín cyklus, s anomáliami ktorého sú spájané depresia, neschopnosť učiť sa a tiež, ako sme spomenuli v úvode, i mnohé poruchy neurologického vývoja vrátane autizmu.

V zložitom cykle ide, zjednodušene povedané, o premenu glutamínu  na kyselinu gama-aminomaslovú, teda GABA a tiež glutamát.

Pre vysvetlenie:

Glutamín je v ľudskom tele najviac zastúpená aminokyselina, ľudské telo si ju vie vyrábať samo (získava ho ale aj z rôznych potravín).

Kyselina gama-aminomaslová, GABA patrí medzi tzv. signálne molekuly alebo „mediátory“, ktorých funkciou je prenos alebo sprostredkovanie informácie v bunke alebo organizme. Jej úlohou je obmedzovať schopnosť cieľovej nervovej bunky vysielať signály iným bunkám. Takýmto spôsobom pomáha brániť celej kaskáde nadmernej stimulácii nervov, ktorá by mohla preťažiť nervový systém a brániť tak jeho normálnemu fungovaniu. Pôsobí teda tlmiaco.

Glutamát alebo kyselina glutámová je aminokyselina (vzniknutá práve v tomto cykle),ktorá stimuluje, teda podmieňuje aktivitu medzi nervovými bunkami. Pôsobí „vzrušivo“.

Rovnováha medzi vzrušivými a tlmiacimi neurotransmitermi je pre normálne fungovanie nervového systému a vlastne celého mozgu nesmierne dôležitá. U autistov však táto rovnováha absentuje. Navyše, zistil sa aj vzťah medzi glutamátovou excitotoxicitou („pre-množenosťou“) a neuro-zápalmi pri autizme.

Štúdia poukazuje na to, že mimobunkové uvoľňovanie glutamátu spôsobujúce celú kaskádu nechcených procesov a oxidačný stres, teda prebytok voľných nechcených radikálov, sú vzájomne prepojené.

A práve tu vstupuje do hry včelí peľ, pretože je známy svojimi silnými antioxidačnými vlastnosťami. Inými slovami, má schopnosť „odchytať“ voľné radikály, aby tie nerobili v tele šarapatu a prenechali svoje miesto látkam potrebným pre zdravé fungovanie nášho tela, vitamínom a minerálom.

Aj tu teda opäť ide o antioxidanty. Ako sme už spomenuli, sú nimi všetky včelie produkty. Preto máme za to, že výsledky tejto štúdie sa dajú na ne generalizovať. V našej terapii, ako sme už tiež spomenuli, pracujeme s pergou, a nie s včelím peľom. Obsahuje viac živín, je lepšie stráviteľná a pôsobí aj ako probiotikum.

Nastolenie hormonálnej rovnováhy

Ako sme tiež v úvode spomínali, u detí s PAS bola zistená zvýšená hladina mužských pohlavných hormónov, testoterónu. Jestvuje teória, že náchylnosť k vzniku autizmu v súvislosti s nimi získajú deti už v tele matky. Inými slovami, že matky, ktoré majú jeho zvýšenú hladinu, majú väčšiu pravdepodobnosť priviesť na svet dieťa postihnuté PAS.

Ako je známe, včelími produktmi, ktoré priamo obsahujú pohlavnú hormóny, je materská kašička a trúdie mlieko či trúdí homogenát. Zdroje tiež uvádzajú, že i včelí peľ obsahuje látky podobné hormónom.

Keďže sa nám ale nepodarilo dopátrať sa žiadnej štúdie, ktorá by vysvetlila mechanizmus fungovania testosterónov na organizmus autistov, usúdili sme, že jeho prebytok by sme mohli kompenzovať  dopĺňaním ženských pohlavných hormónov. Začali sme teda deťom v multiproduktovom medovom „kokteile“ aplikovať materskú kašičku (i pre jej silnú imunomodulačnú schopnosť). Veľmi rýchlo sa však ukázalo, že to nefunguje. Skúsili sme preto kašičku nahradiť trúdím homogenátom a „zázrak“ bol na svete. I keď sa v súvislosti s trúdím homogenátom hovorí o jeho schopnosti povzbudiť „mužskú silu“ (o čom sme aj my presvedčení),je tiež pravdou, že obsahuje neporovnateľne väčšie množstvá ženských pohlavných hormónov progesterónu, estradiolu i prolaktínu. A to či už vo vzťahu k obsahu testosterónu alebo v porovnaní s materskou kašičkou (i preto máme výbornú skúsenosť aj s jeho aplikovaním ženám v menopauze). Zistiť, ako presne trúdí homogenát v organizme autistov funguje, je nad naše možnosti i schopnosti, isté však je, že desiatkam detí, ktoré máme na včelie produkty nastavené, pomáha. Samozrejme, len v súčinnosti s ostatnými spomenutými produktmi a prísnou diétou.

Záver

Namiesto záveru uvedieme našu jednu prípadovú štúdiu. Než k tomu ale dôjde, nesmieme zabudnúť spomenúť, že k aplikovaniu včelích produktov pre zlepšenie stavu detí s PAS pristupujeme nanajvýš individuálne. S mamičkami tiež konzultujeme každé, čo i len najmenšie zmeny v správaní či stravovaní. Deti tiež počas terapie musia prísne dodržiavať diétu bez mlieka, múky a cukru a prijímať dostatočné množstvo vody, aby sa mohol proces „detoxikácie“ úspešne uskutočniť. A čo je veľmi dôležité, napredovanie detí tiež nie je možné bez aktívnej spolupráce s psychológmi a logopédmi.

Prípadová štúdia:

Náš prvý malý klient, Aďko S., v čase začiatku terapie mal 4 roky a bol čerstvo diagnostikovaný.

Diagnóza mu bola lekárom pediatrickej neurológie stanovená 7.11.2016. V nej sa uvádza:

- oneskorený vývoj reči

- ľahké mentálne postihnutie

- porucha autistiskeho spektra

- centrálny hypotonický syndróm

„4-ročný mal nedokonalý sociálny kontakt, zrakový kontakt nenadväzuje, hrá sa sám, rozpráva len určité slova, konzumuje len mixovanú  polievku.“

My sme terapiu začali 2016 roku a bral produkty 2.5 roka.

Aďko chodil najprv do špeciálnej škôlky, potom prešiel do súkromnej. Mamička intenzívne komunikovala s učiteľkou a sledovali sme, aké má správanie v kolektíve. Aďko prvý mesiac len pozoroval deti a hral sa sám. Postupne, počas druhého a tretieho mesiaca sa k deťom stále viac približoval, začína sa hrať v kolektíve. Na prechádzkach po druhom mesiaci neuteká.

Prvý polrok mamička nosí polievku do škôlky, stravu v škôlke začína konzumovať až po niekoľkých mesiacoch. Doma Aďko už po druhom mesiaci začína ochutnávať nové jedlá, ovocie, zeleninu, mäso.

Očný kontakt začal Aďko nadväzovať do mesiaca, opakovať slová a vety od tretieho. Postupne sa učí nové slová, pomenováva predmety podľa obrázkov, spája vety a začína  porozumenie. Logopedička môže s dieťaťom pracovať, pretože sa zlepšila jeho koncentrácia. Po roku Aďko rozpráva bez kartičiek, ale mamička ho stále musí opraviť, lebo neskloňuje správne a nepoužíva osobné zámena.

Navštívila nás riaditeľka škôlky, kde chodil Aďko a rozprávala, ako sa menilo jeho správanie hneď od začiatku terapie. Zobrali ho aj bez rodičov do školy prírody na týždeň, zvládol to veľmi dobre.

V tomto školskom roku nastúpil do 1. ročníka základnej školy. Kým pred dvoma rokmi mu neurológ prognózoval špeciálnu školu, dnes, po dva a pol roku terapie včelími produktmi chodí do „normálky“. Má asistentku, mamičku, a učivo zvláda bez problémov. Kolektív ho prijal a cez prestávku sa hrá s deťmi. Budeme ho ďalej pozorovať a uvidíme, čo bude v puberte.

Zdroje: 

https://vyskum-autizmu.webnode.sk/news/etiologia-autizmu/

bee-hexagon.net

www.apiland.ro

apilad.ru

Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application /Katarzyna Komosinska-Vassev, Pawel Olczyk, Justyna Kaźmierczak, Lukasz Mencner, and Krystyna Olczyk/, in: Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2015 (Včelí peľ: chemické zloženie a terapeutická aplikácia, in: Dôkazmi podložená doplnková a alternatívna medicína, roč. 2015)

N.Z. Chismatullinová – Praktická apiterapia, Hydra, 2015

Petro VITENKO – Medicínske aspekty pergy, In: Doktor Včielka, UA, č. 1, 2016

https://lipidworld.biomedcentral.com

Terapia včelími produktmi pri diagnóze akou je autizmus má svoju tradíciu na Ukrajine, v Rusku či Grécku. Na Slovensku sme v nej priekopníkmi. A verte nám, nie je to jednoduché. Ak totiž kdekoľvek na svete presadzujete nejakú myšlienku či zámer, zvlášť v oblasti zdravia, skôr či neskôr dospejete do štádia, že i keď „to funguje“, potrebujete svoje tvrdenia oprieť o konkrétny odborný výskum či štúdiu.

A tak i my chceme na tomto mieste zhrnúť výsledky jednej z mála odborných štúdií, ktoré sme na tému „včelie produkty na pomoc autizmu“ našli. Skôr, než sa do toho pustíme, však upozorníme na knihu prof. RNDr. Anny Struneckej, DrSc. Jak přežít dobu jedovou?, v ktorej sa okrem iného dočítate, prečo v našej strave potrebujeme dostatok vitamínov skupiny B. Tie sú, okrem iného, zvlášť odporúčané ľuďom diagnostikovaným poruchou autistického spektra a na ktoré sú, len tak mimochodom, zvlášť bohaté práve včelie produkty.

Štúdia, o ktorú sa teda chceme v dnešnom článku oprieť, má názov Glutamátová excitotoxicita vyvolaná orálnym užívaním kyseliny propiónovej, mastnej kyseliny s krátkym reťazcom, môže byť zmiernená včelím peľom (Glutamate excitotoxicity induced by orally administered propionic acid, a short chain fatty acid can be ameliorated by bee pollen). Vytvoril ju tím vedcov z výskumného centra Centra pre ženské vedecké a lekárske vysoké školy King Saud University v Saudskej Arábii a bola publikovaná v máji 2017 na https://lipidworld.biomedcentral.com.

I keď výskum prebiehal na potkaních mláďatách, vedci sa opierali i o závery mnohých kolegov zaoberajúcich sa účinkami včelieho peľu na ľudské zdravie. Zhrnutie mechanizmov účinkov včelieho peľu pri terapii autistického spektra sú teda nasledovné:

Etylalkoholový extrakt včelieho peľu oplýva antibiotickou aktivitou proti gram-pozitívnym patogénnym baktériám vrátane Klebsiella pneumoniaPseudomonas aeruginosa a hubám, ako napríklad Candida albicans. Všetky tieto microbiálne organizmy, spolu s Clostridiou, sú premnožené u väčšiny pacientov s autizmom, najmä však u tých, ktorí sú často liečení ampicilínom ako širokospektrálnym antibiotikom.

Včelí peľ  je známy detoxifikačnou aktivitou aj voči ťažkým kovom (napr. ortuť a olovo),ktoré sú známymi patologickými činiteľmi pri autizme.

Peľ pracuje aj prostredníctvom svojho protizápalového mechanizmu, ktorým brzdí aktivitu enzýmov prítomných na procese vzniku akútnych a chronických zápalových stavov a ktoré sa tiež podieľajú na vzniku toxických zlúčenín prostaglanín a leukotriénov, biomarkerov autizmu.

Výskum samotný však skúmal schopnosť včelieho peľu upraviť nerovnováhu v zložitom procese zvanom glutamát/GABA-glutamín cyklus, s anomáliami ktorého sú spájané depresia, neschopnosť učiť sa a tiež mnohé poruchy neurologického vývoja vrátane autizmu.

neuron

Aby sme pochopili, o čo ide, vysvetlíme si najprv základné pojmy.

Čo je glutamín

Glutamín je jednou z 20 aminokyselín, ktoré pomáhajú tvoriť všetky vnútorné proteíny v našom tele, Keďže sa podieľa aj na mnohých ďalších úlohách vnútri ľudského tela vrátane udržiavania normálnych funkcií mozgu, je najviac zastúpenou. Ľudské telo si glutamín vytvára samo, ale získava ho aj z rôznych potravín, napr. hovädzieho či iného mäsa, mlieka a ďalších živočíšnych produktov, ale i z kapusty či špenátu.

Čo je GABA

Kyselina gama-aminomaslová alebo GABA patrí medzi tzv. signálne molekuly alebo „mediátory“, ktorých funkciou je prenos alebo sprostredkovanie informácie v bunke alebo organizme. Viažu sa na príslušný receptor a spúšťajú tak príslušnú reakciu. Naše telo si GABA vyrába samo z glutamínu v spomínanom zložitom procese zvanom glutamát/GABA-glutamín cyklus. GABA má na starosti prenos informácií medzi bunkami nervového systému, patrí preto medzi tzv. neurotransmitery. Jej úlohou je obmedzovať schopnosť cieľovej nervovej bunky vysielať signály iným bunkám. Takýmto spôsobom pomáha brániť celej kaskáde nadmernej stimulácii nervov, ktorá by mohla preťažiť nervový systém a brániť tak jeho normálnemu fungovaniu. Pôsobí teda tlmiaco.

Glutamín, Glutamát a GABA

Naše telo používa glutamín v nervovom systéme na vytvorenie časti svojho zdroja, ďalšej aminokyseliny zvanej kyselina glutámová alebo glutamát. Glutamát stimuluje, teda podmieňuje aktivitu medzi nervovými bunkami. V komplexnej spätnej väzbe je glutamát využívaný aj na vytvorenie signálu, ktorý brzdí GABA. Náš centrálny nervový systém uchováva glutamát aj GABA prostredníctvom sérií chemických reakcií známych ako GABA skrat. Prostredníctvom mechanizmu tohto skratu vie naše telo pretransformovať GABA späť na glutamát, a ten zas môže byť premenený na glutamín. Keď náš systém potrebuje viac glutamátu, proces jeho výroby začína odznova.

Keď si teraz túto odbornú „vsuvku“ zhrnieme, glutamát vzruchy medzi nervovými bunkami podmieňuje, GABA ich drží pod kontrolou.

A môžeme späť k výskumu...

Rovnováha medzi vzrušivými a tlmiacimi neurotransmitermi je pre normálne fungovanie nervového systému a vlastne celého mozgu nesmierne dôležitá. Strata tejto rovnováhy je spájaná o.i. aj s autizmom. Navyše, glutamátové receptory sú prevažne lokalizované v tých častiach mozgu, ktoré boli tiež opakovane spájané s autizmom, teda v mozočku a hipokampe. Navyše, zistil sa aj vzťah medzi glutamátovou excitotoxicitou („pre-množenosťou“) a neuro-zápalmi pri autizme.

Štúdia poukazuje, že mimobunkové uvoľňovanie glutamátu a oxidačný stres, teda prebytok voľných nechcených radikálov, sú vzájomne prepojené. A práve tu vstupuje do hry opäť včelí peľ (my si však dovoľujeme povedať, že všetky včelie produkty),pretože je známy svojimi silnými antioxidačnými vlastnosťami. Inými slovami, má schopnosť „odchytať“ voľné radikály, aby tie nerobili niekde v tele šarapatu a prenechali svoje miesto látkam potrebným pre zdravé fungovanie nášho tela, vitamínom a minerálom. Za antioxidačnými vlastnosťami včelieho peľu je koenzým Q10 a tiež bohaté zastúpenie flavonoidov, najsilnejších antioxidačných zlúčenín, ktoré peľ obsahuje.

Podtrhnuté, zrátané, včelí peľ, ale opakujeme, i ostatné včelie produkty, sú pri diagnóze autizmus nápomocné hneď z niekoľkých hľadísk – pôsobia antimikróbne, antivirózne, fungicídne, protizápalovo a navyše antioxidačne. V prípade pergy nezabudnime na jej vlastnosť prírodného probiotika, čo je u ľudí s autistickým spektrom kvôli ich zlému tráviacemu systému tiež nesmierne dôležité.

Zdroje:

https://lipidworld.biomedcentral.com

https://www.livestrong.com


Slovenský Výrobca

Obchodné podmienky

Prepravné podmienky

Ochrana osobných údajov

Naši obchodní partneri

Dodávatelia

NÁŠ TEAM