Apipraktik - web o apiterapii
Apiterapia logo
V NKošíkuKOŠÍK: 0.00 €V Košíku 
POSLEDNÉ OBJEDNÁVKY


20.10.2018 17:55:00
Jarmila - Klenovec
  • SALVEPROLIS propolis, šalvia a nechtík


19.10.2018 21:26:25
Danuta - Schwelm
  • OCULOCIN PROPO OČNÉ KVAPKY
  • Propolis Aqua 30% APV
  • ApiCole masť s včelím jedom
  • Apichitosan
  • Larinol C


19.10.2018 13:16:52
Senaj - Linz
  • Med + mumio
doctor
LIBOR MARKO
MUDr. Libor Marko je lekár s celoživotnou praxou v odbore verejné zdravotníctvo a toxikológia. Pôsobil na poste odborného asistenta a vedeckého pracovníka v oblasti rádiobiológie na Lekárskej fakulte v Košiciach i ako expert pre radiačnú ochranu populácie v Prahe. Apiterapiou sa zaoberá už viac než 10 rokov. V tejto oblasti sa vzdeláva a dokonca absolvoval stáž v Rusku, kde je tento smer uznávaný za medicínsky a radí sa k neurologickým vedám.

vcielka-s-pelom

Včelí peľ a alergia – ako je to naozaj?

Aj vy ste už počuli o mnohorakých účinkoch včelieho peľu, no od rozhodnutia začať túto „superpotravinu“ - ako sa včeliemu peľu hovorí aj v odborných článkoch - konzumovať vás odrádza rozšírený názor, že je to silný alergén? Máme pre vás dobrú správu. Ako ukazujú mnohé vedecké štúdie, včelí, resp. obnôžkový peľ nielen, že alergénom nie je, ale jeho konzumáciou si dokonca viete zvýšiť odolnosť voči alergickým reakciám.

Poďme ale pekne po poriadku.

Čo je to vlastne alergia

Slovo alergia pochádza z gréckych slov allos – „iný, zmenený stav“ a ergon „práca, reakcia, reaktivita“. Je to prehnaná, neprimeraná reakcia imunitného systému organizmu na látky, s ktorými sa bežne stretávame v našom prostredí. Je vyvolaná histamínom, látkou nachádzajúcou sa v podobe „vreciek“ v mastocytoch (žírne, blúdivé bunky),bunkách vyskytujúcich sa najčastejšie v koži a v tráviacej sústave. Keď prídu blúdivé bunky do styku s antigénom (napr. peľové zrno, mnohobunečný parazit, prach),naviažu sa naň a uvoľnia vrecká s histamínom. Nastáva alergická reakcia, zdurené sliznice, opuchnuté oči, svrbenie...

Čo je peľ a aký peľ poznáme

Peľ je súbor peľových zŕn, čo sú produkty samčích pohlavných orgánov (gamét) semenných rastlín. Peľové zrná chráni pred poškodením tvrdý obal. Na to, aby došlo k opeleniu rastliny je potrebné, aby sa peľové zrná dostali na bliznu kvetu. Deje sa tak buď anorganicky, pomocou vetra či vody alebo organicky, za pomoci hmyzu. Rastliny, ktorých peľové zrná sú príliš malé (do 0,1 mm),patria buď medzi vetromilné alebo vodomilné, ostatné sa v prevažnej miere rozmnožujú za pomoci hmyzu (zoofilné, resp. entomofilné). A práve peľ pochádzajúci z prvých uvedených spôsobuje alergikom hotovú pohromu. Za alergickú reakciu sú totiž zodpovedné glykoproteíny nachádzajúce sa v spomínanom peľovom obale, ktoré po tom, ako sa dostanú do styku so sliznicou nosa, vyvolajú vylúčenie histamínu a v konečnom dôsledku spôsobia zápal.

Peľ entomofilných rastlín je však nielen väčší, no v prevažnej väčšine prípadov nie je jeho povrch pokrytý alergénnymi zložkami. Keď včely tento peľ zbierajú, zmiešavajú ho s nektárom a slinami (ktoré sú veľmi bohaté na enzýmy) a vytvárajú takzvaný obnôžkový peľ. V úli dochádza k záverečnej fáze jeho spracovania, kedy sú k nemu pridávané baktérie Lactobacillus, ktoré rozkladajú proteíny a polysacharidy na jednoduchšie zlúčeniny a zúčastňujú sa procesu fermentácie peľu. Aj v prípade, že sa včely dostanú k peľu vetrom opelivých rastlín, ich enzýmy spôsobia, že glykoproteíny sa v procese kvasenia so slinami deaktivujú. 

Čo hovoria výskumy

Z uvedeného, teda že obnôžkový peľ nespôsobuje alergické reakcie, vychádzala okrem mnohých iných nedávno (v roku 2012) aj skupina poľských vedcov z Farmakodynamického oddelenia Medicínskej fakulty Jagelonskej univerzity v Krakove. Keďže so včelím peľom, a ostatne so všetkými včelími produktmi, prichádzajú najviac do styku včelári, vedci sa so svojím výskumom obrátili práve na nich. Oslovili spolu 2540 chovateľov včiel, dotazník sa im vrátil od 493 z nich. Z tohto množstva len dvaja včelári uviedli, že na sebe zaznamenali alergickú reakciu po požití včelieho peľu, rovnako dvaja alergiu na med (ktorý, keď je pravý, prirodzene obsahuje aj peľové zrnká). Jeden z včelárov alergických na peľ uviedol tráviace ťažkosti po konzumácii peľu, druhý svrbenie. Za zmienku tu stojí fakt, že až 43 včelárov uviedlo, že trpia inou alergiou, ako je alergia na včelie produkty. I napriek tomu však na peľ či med alergickí neboli. Spomedzi svojich klientov vedelo oslovených 493 včelárov len o 22 prípadoch alergických reakcií na včelí peľ a čo sa ich rodinných príslušníkov týka (spolu 1414),spolu ich bolo na včelí peľ alergických len 8, teda 0,56%. Symptómami bolo len svrbenie, ktoré ustalo po konzumácii peľu, žiadne závažné alergické reakcie zaznamenané neboli. Poliaci v tejto súvislosti spomínajú aj prácu svojich kolegov z 80. rokov 20. storočia, ktorí zistili, že včelí peľ pochádzajúci zo skorocelovej plantáže neobsahoval žiadne skorocelové alergény. Skorocel je pritom silným alergénom... Vedci tak aj na základe tohto zistenia zvažujú, či alergiu na včelí peľ nevyvolávajú skôr včelie sliny, než peľové zrná.

Aj štúdia ruských vedcov z roku 2008 potvrdzuje veľmi malý výskyt ľudí alergických na včelí peľ v populácii. Spomedzi 891 osôb, ktoré pod ich dohľadom konzumovali včelí peľ, sa alergická reakcia objavila len u 1,45% z nich.

Snáď len dodajme, že vo svetovej literatúre je opísaných len 10 prípadov alergickej reakcie na včelí peľ. Berúc v zreteľ široké užívanie peľu a 20% podiel ľudí trpiacich na sennú nádchu v populácii, nie je týchto 10 prípadov alergických reakcií na včelí peľ naozaj veľa.

A ako môže včelí peľ pomôcť vašej alergii?

Podľa výskumov z nedávneho obdobia konzumácia včelieho peľu v malých množstvách prospieva k obranyschopnosti organizmu voči sennej nádche či iným alergiám. Bulharský lekár žijúci a publikujúci vo Švajčiarsku, Stefan Bogdanov, uvádza na svojom webe www.bee-hexagon.net hneď niekoľko štúdií dokazujúcich, že včelí peľ skutočne bráni vzniku alergických reakcií (či už sennej nádche, astmatickým záchvatom spôsobených prachom z domácnosti, na brezu). Za túto vlastnosť vďačí včelí peľ dvom zo „svojich“ flavonoidov, kvercentínu a myricetínu. Zvlášť kvercentín je totiž okrem iného známy aj tým, že bráni uvoľňovaniu histamínu, teda, ako sme už spomínali, látky zodpovednej za vyvolanie alergickej reakcie (začervenanie, opuch slizníc, pocit svrbenia) vrátane astmy alebo po bodnutí hmyzu. Štúdia Yasuko Ishikawu z Výskumného centra a Imunologického oddelenia Lekárskej fakulty Juntendo Univerzity v Tokyu z roku 2008 dokázala takúto úspešnosť včelieho peľu v 62% sledovaných prípadov pri podávaní včelieho peľu myšiam.

 

sušený včelí peľ

Namiesto záveru

Na jednej strane sa všeobecne odporúča, aby ľudia náchylní k alergiám, ľudia trpiaci sennou nádchou či astmou nekonzumovali včelí peľ. Na strane druhej je - ako sme sa i my snažili priblížiť - preukázané, že konzumovaný včelí peľ vyvoláva alergické reakcie naozaj len u veľmi malého počtu ľudí a navyše má anti alergénne schopnosti. K jeho konzumácii vás ale skutočne, aj napriek vedomostiam o jeho vskutku obrovskej výživovej hodnote nútiť nebudeme. Ak sa však rozhodnete zabojovať proti vašej sennej nádche práve s jeho pomocou, vedzte, že najlepší čas, kedy začať včelí peľ konzumovať (v malých dávkach a postupne dávky zvyšovať),je na prelome zimy a jari a alergikom sa odporúča prijímať ho pravidelne počas celého problematického obdobia.

 

Zdroje:

Bee pollen allergy in Polish beekeepers and their families - Katarzyna Basista, Barbara Filipek, Krystian Sodzawiczny

Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application - Katarzyna Komosinska-Vassev, Pawel Olczyk, Justyna Kafmierczak, Lukasz Mencner, and Krystyna Olczyk

Inhibitory Effect of Honeybee-Collected Pollen on Mast Cell Degranulation In Vivo and In Vitro -Yasuko Ishikawa, Tomoko Tokura, Nobuhiro Nakano, Mutsuko Hara, François Niyonsaba, Hiroko Ushio, Yuji Yamamoto, Tadahiro Tadokoro, Ko Okumura, and Hideoki Ogawa

The Pollen Book – Stefan Bogdanov, www.bee-hexagon.net

Slovenský Výrobca

Obchodné podmienky

Prepravné podmienky

Ochrana osobných údajov

Naši obchodní partneri

Dodávatelia