Apipraktik - web o apiterapii
Apiterapia logo
V NKošíkuKOŠÍK: 0.00 €V Košíku 
doctor
LIBOR MARKO
MUDr. Libor Marko je lekár s celoživotnou praxou v odbore verejné zdravotníctvo a toxikológia. Pôsobil na poste odborného asistenta a vedeckého pracovníka v oblasti rádiobiológie na Lekárskej fakulte v Košiciach i ako expert pre radiačnú ochranu populácie v Prahe. Apiterapiou sa zaoberá už viac než 10 rokov. V tejto oblasti sa vzdeláva a dokonca absolvoval stáž v Rusku, kde je tento smer uznávaný za medicínsky a radí sa k neurologickým vedám.

POSLEDNÉ OBJEDNÁVKY


01.12.2020 11:36:12
Tatiana
  • Herbapis
  • Apichitosan


01.12.2020 11:02:49
Bartolomej
  • ApiCole


01.12.2020 10:41:15
Dana
  • Včelí peľ (eko papier)


30.11.2020 20:11:42
Zuzana
  • Perga 100 g (eko papier)


30.11.2020 19:43:40
Juliana
  • Perga 100 g (eko papier)

vceli-pel-perga

Včelí peľ a 7 dôvodov prečo ho jesť

Chcete byť fit do plaviek? Detoxikovať? Znížiť chlesterol? Spomaliť starnutie? Posilniť svoju mužskosť? Potom je ten správny čas na …

VEĽKÉ BOHATSTVO UKRYTÉ V MALÝCH ZRNKÁCH

O zázračných vlastnostiach včelieho, obnôžkového peľu svedčí skutočnosť, že nechýba v žiadnom potravinovom balíčku astronautov vydávajúcich sa na dlhodobý pobyt vo vesmíre. Tento čisto prírodný produkt totiž ľudskému telu poskytuje všetky základné živiny, ktoré potrebuje. Navyše, včelí peľ je nielen schopný zbaviť nás prebytočných kíl či dopomôcť k nárastu svalovej hmoty, ale má i mnoho ďalších terapeutických účinkov.

Chcete sa dozvedieť viac o včelích produktoch? Vo videu sa od našich priateľov včelárov (prednášajú aj na našich kurzoch) dozviete niečo viac. 

Čo je včelí peľ

Kvetový peľ, ktorý včely spolu s nektárom zbierajú z medonosných rastlín ako svoju potravu, zlepia včely lietavky svojimi slinami a v špeciálnom „koši“ na zadných nohách prinesú do úľa. Včelár, ktorý sa rozhodne profitovať i z tohto včelieho produktu, zúži vchod do úľa, takže sa lietavky pri vlietnutí doň otrú, a tak prídu o časť svojho „úlovku“.

Tvar, farba, veľkosť a váha zrniek včelieho, obnôžkového peľu závisia od rastlín, z ktorých pochádzajú. Zrnká môžu byť guľaté, kužeľovité, zvoncovité, ihlanovité, ich farba sa pohybuje na škále žltá, oranžová, zelená, ba až čierna. Má výraznú kvetinovú vôňu a korenistú chuť s nádychom horkej. Peľ, ktorý si včely prinesú do úľa, pochádza zvyčajne z jednej rastliny.

Chemické zloženie včelieho peľu

Aj chemické zloženie obnôžkového peľu výrazne závisí od rastliny, z ktorej je zbieraný, geografickej oblasti, klimatických podmienok, pôdneho typu, ale i druhu včely. Nachádza sa v ňom približne 250 látok vrátane všetkých 22 známych aminokyselín, proteíny (z ktorých všetky sú pre človeka životne dôležité a ľudské telo si ich nedokáže samo vyprodukovať),nukleové kyseliny (tiež ribonukleovú),ľahko stráviteľné karbohydráty, lipidy a mastné kyseliny. Včelí peľ tiež obsahuje fenolové zlúčeniny, enzýmy a koenzýmy, vitamíny a všetkých 28 stopových prvkov nachádzajúcich sa v ľudskom tele.

Každý jeden deň je ten správny čas, kedy začať s diétou s včelím peľom

Včelí peľ si zachováva všetky aktívne látky z rastlín, z ktorých bol zbieraný a je jedným z najdôležitejších zdrojov rastlinných bielkovín. Tie sú, ako je známe, veľmi ľahko stráviteľné, no zároveň dodajú organizmu potrebnú energiu. Zaradenie obnôžkového peľu do svojho jedálnička preto určite ocenia nielen dámy dbajúce o svoju postavu, športovci či staršie ročníky, ale vďaka bohatému obsahu látok nachádzajúcich sa v ňom je tiež ideálnou stravou vegetariánov.

Ak sa teda rozhodnete pre letnú detoxikačno-redukčnú diétu s včelím peľom, môžete ho konzumovať čistý, zamiešaný do jogurtu či šalátu alebo si dokonca môžete dopriať sladké potešenie, stačí ho zmiešať s medom a ovocím, napríklad čučoriedkami, banánmi a kivi. Takýto koktail vitamínov, minerálnych látok a esenciálnych aktívnych zložiek je nielen výživný, ale dodá vášmu telu aj závideniahodnú (a zdravú) energiu, čo z neho robí naozaj vzácneho spojenca pri chudnutí. Zbaví nás kíl rýchlo a zároveň nás udrží v najlepšej forme.

Včelí peľ má schopnosť pozitívne ovplyvniť nežiaduce zadržiavanie vody v tele, je prírodným antioxidantom, takže prispieva k detoxikácii organizmu, reguluje tiež krvný tlak a cholesterol, chráni pečeň, žlčník a obličky. Včelí peľ odstraňuje únavu a anémiu, mineralizuje a vitaminizuje telo, zvyšuje fyzickú zdatnosť, posilňuje imunitný systém, bráni predčasnému starnutiu organizmu. Klinické výskumy peľu na Ukrajine potvrdzujú jeho pozitívny vplyv na „návrat mužskej sily“ a jeho schopnosť pôsobiť ako prevencia zápalu prostaty.

Ako včelí peľ konzumovať

V prvom rade treba mať na pamäti, že i keď je včelí peľ, vďaka včelím enzýmom, oproti kvetovému zbavený väčšiny alergénov, predsa len môže u jednotlivcov vyvolať alergické reakcie. Aby sme sa uistili, že naň nie sme alergickí, nanesieme malé množstvo granuliek na kožu (napr. zápästie),zmáčame vodou a necháme niekoľko minút pôsobiť. V prípade svrbenia alebo začervenania pokožky peľ nekonzumujeme.

Aj v prípade, že nám vyšiel tento „kožný test“ negatívne, sa odporúča nezačínať s užívaním včelieho peľu v plnej dávke, teda celej čajovej lyžičky odrazu. Ruskí odborníci radia začať s polovicou a následne, napríklad obdeň množstvo granúl postupne zvyšovať. Na preventívne účely sa ráno, na lačno konzumuje jedna čajová lyžička (alebo spočiatku len pol). Granuly včelieho peľu je najlepšie nechať rozpustiť pod jazykom. Následne sa odporúča nepiť po dobu minimálne 20 minút. Na terapeutické účely sa rovnakým spôsobom konzumuje včelí peľ 3-krát denne, vždy pred jedlom. Pre zlepšenie chuti a zvýšenie terapeutických vlastností obnôžkového peľu sa môže zmiešať s medom v rovnakom pomere.

A na záver 7 dôvodov, prečo jesť surový včelí peľ

  1. Je zdrojom základnej energie pre organizmus

Široké spektrum živín, ktoré sa vo včeľom peli nachádzajú posilňuje odolnosť organizmu, pomáha bojovať proti únave a apatii a rovnako tak udržiavať optimálnu telesnú a duševnú kondíciu počas celého dňa.

  1. Znižuje stres a zlepšuje náladu

Táto schopnosť je podmienená tým, že včelí peľ obsahuje všetkých 22 esenciálnych mastných kyselín, práve ktoré sú známe pre svoju schopnosť redukovať stres a vyvolať dobrú náladu. Včelí peľ je tiež dobrým pomocníkom v boji proti migrénam, neurózam či nespavosti, zbavuje únavy.

  1. Podporuje kardiovaskulárny systém

Včelí peľ obsahuje antioxidanty, ktoré posilňujú cievy a kapiláry a navyše má silnú schopnosť brániť vzniku krvných zrazenín. Je skvelým pomocníkom pri prevencii srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. Navyše, včelí peľ znižuje cholesterol.

  1. V surovom stave je vhodný na liečbu alergií

Alergénne sú pele nesené vetrom, včelí peľ, teda produkt spracovaný pomocou včelích enzýmov, je bohatý na vitamíny skupiny B, karotenoidy a probiotiká, ktoré sú schopné znižovať citlivosť organizmu na alergie. Mnohé zdroje uvádzajú, že včelí peľ dokáže znížiť alergické reakcie až o 40%.

  1. Posilňuje imunitný systém

Vďaka životne dôležitým živinám, ktoré včelí peľ obsahuje, najmä však vďaka vitamínom B, C, D a E, bielkovinám, nukleovým kyselinám a horčíku, je účinným prostriedkom na zvýšenie našej odolnosti voči jednoduchším epidémiám chrípky či prechladnutiam.

  1. Je účinný pri detoxikácii organizmu

Včelí peľ čistí, upravuje a chráni črevnú mikroflóru a udržuje jej priechodnosť. Navyše je veľmi bohatý na selén, ktorý je v našom tele zodpovedný za odstraňovanie toxínov. V tejto súvislosti sa spomína aj jeho protinádorová aktivita.

  1. Zabraňuje starnutiu očí

Vitamín A, ktorý je prítomný aj v obnôžkovom peli, zabraňuje starnutiu oka, sietnice i šošovky.

Zdroje: www.apiland.ro; apilad.ru; Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application /Katarzyna Komosinska-Vassev, Pawel Olczyk, Justyna Kaźmierczak, Lukasz Mencner, and Krystyna Olczyk/, in: Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2015 (Včelí peľ: chemické zloženie a terapeutická aplikácia, in: Dôkazmi podložená doplnková a alternatívna medicína, roč. 2015)

 

Včelí peľ a alergia – ako je to naozaj?

Aj vy ste už počuli o mnohorakých účinkoch včelieho peľu, no od rozhodnutia začať túto „superpotravinu“ - ako sa včeliemu peľu hovorí aj v odborných článkoch - konzumovať vás odrádza rozšírený názor, že je to silný alergén? Máme pre vás dobrú správu. Ako ukazujú mnohé vedecké štúdie, včelí, resp. obnôžkový peľ nielen, že alergénom nie je, ale jeho konzumáciou si dokonca viete zvýšiť odolnosť voči alergickým reakciám.

Poďme ale pekne po poriadku.

Čo je to vlastne alergia

Slovo alergia pochádza z gréckych slov allos – „iný, zmenený stav“ a ergon „práca, reakcia, reaktivita“. Je to prehnaná, neprimeraná reakcia imunitného systému organizmu na látky, s ktorými sa bežne stretávame v našom prostredí. Je vyvolaná histamínom, látkou nachádzajúcou sa v podobe „vreciek“ v mastocytoch (žírne, blúdivé bunky),bunkách vyskytujúcich sa najčastejšie v koži a v tráviacej sústave. Keď prídu blúdivé bunky do styku s antigénom (napr. peľové zrno, mnohobunečný parazit, prach),naviažu sa naň a uvoľnia vrecká s histamínom. Nastáva alergická reakcia, zdurené sliznice, opuchnuté oči, svrbenie...

Čo je peľ a aký peľ poznáme

Peľ je súbor peľových zŕn, čo sú produkty samčích pohlavných orgánov (gamét) semenných rastlín. Peľové zrná chráni pred poškodením tvrdý obal. Na to, aby došlo k opeleniu rastliny je potrebné, aby sa peľové zrná dostali na bliznu kvetu. Deje sa tak buď anorganicky, pomocou vetra či vody alebo organicky, za pomoci hmyzu. Rastliny, ktorých peľové zrná sú príliš malé (do 0,1 mm),patria buď medzi vetromilné alebo vodomilné, ostatné sa v prevažnej miere rozmnožujú za pomoci hmyzu (zoofilné, resp. entomofilné). A práve peľ pochádzajúci z prvých uvedených spôsobuje alergikom hotovú pohromu. Za alergickú reakciu sú totiž zodpovedné glykoproteíny nachádzajúce sa v spomínanom peľovom obale, ktoré po tom, ako sa dostanú do styku so sliznicou nosa, vyvolajú vylúčenie histamínu a v konečnom dôsledku spôsobia zápal.

Peľ entomofilných rastlín je však nielen väčší, no v prevažnej väčšine prípadov nie je jeho povrch pokrytý alergénnymi zložkami. Keď včely tento peľ zbierajú, zmiešavajú ho s nektárom a slinami (ktoré sú veľmi bohaté na enzýmy) a vytvárajú takzvaný obnôžkový peľ. V úli dochádza k záverečnej fáze jeho spracovania, kedy sú k nemu pridávané baktérie Lactobacillus, ktoré rozkladajú proteíny a polysacharidy na jednoduchšie zlúčeniny a zúčastňujú sa procesu fermentácie peľu. Aj v prípade, že sa včely dostanú k peľu vetrom opelivých rastlín, ich enzýmy spôsobia, že glykoproteíny sa v procese kvasenia so slinami deaktivujú. 

Čo hovoria výskumy

Z uvedeného, teda že obnôžkový peľ nespôsobuje alergické reakcie, vychádzala okrem mnohých iných nedávno (v roku 2012) aj skupina poľských vedcov z Farmakodynamického oddelenia Medicínskej fakulty Jagelonskej univerzity v Krakove. Keďže so včelím peľom, a ostatne so všetkými včelími produktmi, prichádzajú najviac do styku včelári, vedci sa so svojím výskumom obrátili práve na nich. Oslovili spolu 2540 chovateľov včiel, dotazník sa im vrátil od 493 z nich. Z tohto množstva len dvaja včelári uviedli, že na sebe zaznamenali alergickú reakciu po požití včelieho peľu, rovnako dvaja alergiu na med (ktorý, keď je pravý, prirodzene obsahuje aj peľové zrnká). Jeden z včelárov alergických na peľ uviedol tráviace ťažkosti po konzumácii peľu, druhý svrbenie. Za zmienku tu stojí fakt, že až 43 včelárov uviedlo, že trpia inou alergiou, ako je alergia na včelie produkty. I napriek tomu však na peľ či med alergickí neboli. Spomedzi svojich klientov vedelo oslovených 493 včelárov len o 22 prípadoch alergických reakcií na včelí peľ a čo sa ich rodinných príslušníkov týka (spolu 1414),spolu ich bolo na včelí peľ alergických len 8, teda 0,56%. Symptómami bolo len svrbenie, ktoré ustalo po konzumácii peľu, žiadne závažné alergické reakcie zaznamenané neboli. Poliaci v tejto súvislosti spomínajú aj prácu svojich kolegov z 80. rokov 20. storočia, ktorí zistili, že včelí peľ pochádzajúci zo skorocelovej plantáže neobsahoval žiadne skorocelové alergény. Skorocel je pritom silným alergénom... Vedci tak aj na základe tohto zistenia zvažujú, či alergiu na včelí peľ nevyvolávajú skôr včelie sliny, než peľové zrná.

Aj štúdia ruských vedcov z roku 2008 potvrdzuje veľmi malý výskyt ľudí alergických na včelí peľ v populácii. Spomedzi 891 osôb, ktoré pod ich dohľadom konzumovali včelí peľ, sa alergická reakcia objavila len u 1,45% z nich.

Snáď len dodajme, že vo svetovej literatúre je opísaných len 10 prípadov alergickej reakcie na včelí peľ. Berúc v zreteľ široké užívanie peľu a 20% podiel ľudí trpiacich na sennú nádchu v populácii, nie je týchto 10 prípadov alergických reakcií na včelí peľ naozaj veľa.

A ako môže včelí peľ pomôcť vašej alergii?

Podľa výskumov z nedávneho obdobia konzumácia včelieho peľu v malých množstvách prospieva k obranyschopnosti organizmu voči sennej nádche či iným alergiám. Bulharský lekár žijúci a publikujúci vo Švajčiarsku, Stefan Bogdanov, uvádza na svojom webe www.bee-hexagon.net hneď niekoľko štúdií dokazujúcich, že včelí peľ skutočne bráni vzniku alergických reakcií (či už sennej nádche, astmatickým záchvatom spôsobených prachom z domácnosti, na brezu). Za túto vlastnosť vďačí včelí peľ dvom zo „svojich“ flavonoidov, kvercentínu a myricetínu. Zvlášť kvercentín je totiž okrem iného známy aj tým, že bráni uvoľňovaniu histamínu, teda, ako sme už spomínali, látky zodpovednej za vyvolanie alergickej reakcie (začervenanie, opuch slizníc, pocit svrbenia) vrátane astmy alebo po bodnutí hmyzu. Štúdia Yasuko Ishikawu z Výskumného centra a Imunologického oddelenia Lekárskej fakulty Juntendo Univerzity v Tokyu z roku 2008 dokázala takúto úspešnosť včelieho peľu v 62% sledovaných prípadov pri podávaní včelieho peľu myšiam.

Namiesto záveru

Na jednej strane sa všeobecne odporúča, aby ľudia náchylní k alergiám, ľudia trpiaci sennou nádchou či astmou nekonzumovali včelí peľ. Na strane druhej je - ako sme sa i my snažili priblížiť - preukázané, že konzumovaný včelí peľ vyvoláva alergické reakcie naozaj len u veľmi malého počtu ľudí a navyše má anti alergénne schopnosti. K jeho konzumácii vás ale skutočne, aj napriek vedomostiam o jeho vskutku obrovskej výživovej hodnote nútiť nebudeme. Ak sa však rozhodnete zabojovať proti vašej sennej nádche práve s jeho pomocou, vedzte, že najlepší čas, kedy začať včelí peľ konzumovať (v malých dávkach a postupne dávky zvyšovať),je na prelome zimy a jari a alergikom sa odporúča prijímať ho pravidelne počas celého problematického obdobia.

Zdroje:

Bee pollen allergy in Polish beekeepers and their families - Katarzyna Basista, Barbara Filipek, Krystian Sodzawiczny

Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application - Katarzyna Komosinska-Vassev, Pawel Olczyk, Justyna Kafmierczak, Lukasz Mencner, and Krystyna Olczyk

Inhibitory Effect of Honeybee-Collected Pollen on Mast Cell Degranulation In Vivo and In Vitro -Yasuko Ishikawa, Tomoko Tokura, Nobuhiro Nakano, Mutsuko Hara, François Niyonsaba, Hiroko Ushio, Yuji Yamamoto, Tadahiro Tadokoro, Ko Okumura, and Hideoki Ogawa

The Pollen Book – Stefan Bogdanov, www.bee-hexagon.net


Slovenský Výrobca

Obchodné podmienky

Prepravné podmienky

Ochrana osobných údajov

Naši obchodní partneri

Dodávatelia

NÁŠ TEAM