Preskočiť na obsah

Konzultačné hodiny (Iveta Krajňaková) každý piatok v čase 9:00 – 15:00 hod. už iba mailom na [email protected].

Domov | Apiblog | Apiterapia | Prírodná liečba celiakie: Objavte prínos apiterapie pre celiatikov

Prírodná liečba celiakie: Objavte prínos apiterapie pre celiatikov

    V dnešnom článku sa bližšie pozrieme na celiakiu. Prezradíme vám ako včelie produkty pomáhajú zmierniť „alergiu na lepok“ a zlepšiť kvalitu života pacientov s týmto ochorením.

    Čo je to celiakia

    „Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu.“ Glutén, alebo lepok, je zmes proteínov nachádzajúcich sa v mnohých druhoch obilia, ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos, a triticale. Práve tieto potraviny vyvolávajú u ľudí s genetickou dispozíciou vyvoláva v čreve imunitnú reakciu spôsobujúcu zápal.

    Pre celiatika je každý jeden, čo i len najmenší, kontakt s lepkom nebezpečný. Jeho vplyvom totiž dochádza k poškodzovaniu až chradnutiu klkov tenkého čreva. Keďže klky zabezpečujú vstrebávanie živín do organizmu, u celiatika sa často prejaví podvýživa.

    Čo môže celiakia spôsobiť

    Aj keď by sa samovoľnému chudnutiu mnohé dámy iste potešili, neliečená celiakia môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako je anémia, osteoporóza, neplodnosť, neschopnosť donosiť dieťa, ochorenie žlčníka, pankreasu, nervového systému či rakovina žalúdka a čreva. Mnohé z týchto komplikácií sú spojené so spomínanou zápalovou reakciou na lepok. A práve tu vie pomôcť propolis.

    Alternatívna liečba celiakie: Celiakia a propolis

    V súčasnosti prebiehajú viaceré vedecké štúdie a výskumy s cieľom nájsť nové možnosti liečby. Zaujímavé zistenia priniesla alžírska štúdia z roku 2018. Potvrdila, že propolis má schopnosť vplývať na „prozápalové “cytokíny, teda základné regulátory imunitného systému, ktoré majú kľúčový vplyv na obranyschopnosť.

    Výskum spočíval v tom, že pacientom s celiakiou odobrali vzorky zapálených tkanív a následne ich vystavili vplyvu alkoholového extraktu propolisu. Výsledkom bolo, že zápalová reakcia sa jednoducho nevyvolala, čo u celiatikov predstavovalo neporušenie povrchu tenkého čreva.

    Štúdia potvrdila, že propolis síce nedokáže celiakiu vyliečiť, vie však ochrániť tenké črevo natoľko, aby pri prípadnom užití gluténu ďalej nedegenerovalo.

    Zaujímavosť: Včelie produkty pomáhajú zlepšiť kvalitu života aj celiatikom. Propolis má protizápalové, antioxidačné a imunomodulačné vlastnosti. Perga a včelí peľ sú zas skutočnými prírodnými multivitamínmi, ktoré celiatikom potrebné živiny.

    Chcete vedieť viac? Poraďte sa s našou apikonzultantkou

    Napíšte nám alebo zavolajte našej skúsenej apikonzultantke, pani Ivetke Krajňakovej. Zodpovie vám všetky vaše otázky a pochybnosti.