Preskočiť na obsah

Konzultačné hodiny (Iveta Krajňaková) každý piatok v čase 9:00 – 15:00 hod. už iba mailom na [email protected].

Domov | Apiblog | Apiterapia | Materská kašička: 27 pozitívnych účinkov pre vaše zdravie

Materská kašička: 27 pozitívnych účinkov pre vaše zdravie

    Skúsený ukrajinský apiterapeut, N. Solodenko z Odeskej medicínskej akadémie vie, že včelí úľ je plný fantastických tajomstiev. V dnešnom článku vám prezradí, aké účinky má materská kašička na náš organizmus. Nenechajte si to ujsť.

    Čo je materská kašička

    Materská kašička je lepkavá hmota bielej farby so žltým odtieňom. Predstavuje sekrét hypofaryngeálnych žliaz včiel kŕmičiek, čiže mladých nelietajúcich včiel vo veku od 46 do 1215 dní. Táto hmota slúži na kŕmenie lariev včelej matky.

    Zloženenie materskej kašičky

    Materská kašička obsahuje cca. 400 rôznych organických zlúčenín. Skladá sa zo 6070% vody a 3040% sušiny, kde bielkoviny predstavujú 10-18%, sacharidy 915%, lipidy 1,57%, minerálne látky 0,71,5%. Jej zloženie ju predurčuje na až priam zázračný elixír.

    Spoznajte unikátne účinky materskej kašičky

    Solodenkov dlhoročný výskum vlastností materskej kašičky na ľudský organizmus preukázal tieto pozitívne účinky:

    1. Antibakteriálny účinok: 
      Antibakteriálna aktivita spôsobená účinkom bielkovinových komponentov materskej kašičky, a taktiež jej základnej mastnej kyseliny 10-HDA. Kyselina 10-HDA je unikátnou látkou, v prírode sa vyskytuje iba v materskej kašičke a je etalónom pri definovaní jej pravosti a kvality. V klinickej praxi sa antibakteriálne vlastnosti materskej kašičky využívajú pri liečení kožných ochorení a ochorení sliznice. Materská kašička sa aplikuje v natívnej forme, vo forme prášku alebo v zložení mastí.
    2. Antimykotický účinok:
      Materská kašička a jej jednotlivé zložky potláčajú rast niektorých plesní, pričom v mnohých prípadoch bola materská kašička efektívnejšia, ako štandardizované antimykotikum flukonazol. Táto vlastnosť materskej kašičky bola potvrdená aj v klinických skúškach; zdôraznené bolo značné zosilnenie fungicídnych účinkov štandardných antimykotických krémov po pridaní materskej kašičky.
    3. Antivírusový účinok:
      Bolo preukázané, že 10% roztok materskej kašičky ničil pôvodcu chrípky vírus influenza. Výskum kultúr buniek poukázal na efektivitu materskej kašičky na vírus jednoduchého herpesu, rabdovírusy, vírus Koksaki typu B, ktorý poškodzuje srdcový sval.
    4. Antiprotozoálny účinok:
      Preukázaná efektivita proti pôvodcovi amébovej dyzentérie a proti pôvodcovi americkej trypanosomózy.
    5. Protizápalové účinky:
      Protizápalová a antioxidačná aktivita pomáha zabezpečiť priaznivý efekt pri rôznych zápalových ochoreniach, nádoroch. Materská kašička pomáha chrániť aj sliznice pri pôsobení terapeutického ožarovania a chemoterapie u pacientov so zhubným nádorom.
    6. Biostimulujúci účinok s anabolickým efektom:
      Normalizuje sa telesná hmotnosť a pohybová aktivita novorodencov a batoliat. U detí s hypotrofiou sa zlepšoval celkový zdravotný stav, zvyšovala sa emočná aktivita, pozorovalo sa zväčšenie telesnej hmotnosti a zlepšenie fyziologických ukazovateľov. Priaznivý efekt sa prejavoval u nedonosených detí tak pri priamom použití, ako aj sprostredkovane cez užívanie materskej kašičky dojčiacimi matkami.
    7. Zlepšenie chuti do jedla:
      Materská kašička podporuje chuť do jedla.
    8. Normalizácia množstva materského mlieka pri jeho zníženej sekrécii.
    9. Uvoľňovanie hladkého svalstva:
      odstraňuje kŕče priedušiek, koronárnych a cerebrálnych ciev. V klinických výskumoch boli pozorované priaznivé účinky inhalovania materskej kašičky u chorých na chronickú bronchitídu a bronchiálnu astmu tak u dospelých, ako aj u detí; analogický efekt bol dosiahnutý taktiež pri endobronchiálnom zavedení materskej kašičky.
    10. Rozširovanie ciev:
      U chorých na ischemickú srdcovú chorobu bolo pozorované zmenšenie záchvatov anginy pectoris, zlepšenie fyzickej práceschopnosti (vďaka komplexnému pôsobeniu na organizmus).
    11. Zlepšenie srdcovo-cievnej činnosti:
      Materská kašička podporuje naše srdce i cievy.
    12. Neutralizácia účinku niektorých jedov (otrava dusičnanom kademnatým).
    13. Stimulácia obnovy kolagénu:
      Tento efekt sa študoval najmä u pacientov po nadmernom vplyve ultrafialového žiarenia na pokožku. Vysvetľuje sa tým, že materská kašička obsahuje všetky základné komponenty kolagénu, a mastnú kyselinu 10-HDA. Tá stimuluje funkciu fibroblastov – buniek, ktoré zabezpečujú osvietenie medzibunkovej hmoty. Táto vlastnosť materskej kašičky je jedným z faktorov zabezpečujúcich jej regeneračné účinky.
    14. Regeneračný účinok pri liečení rán:
      Ošetrenie rán roztokom materskej kašičky skracuje proces hojenia. Materská kašička sa aplikuje v očnom lekárstve pre zrýchlenie hojenia tráum oka v pooperačnom období. Počas mnohých skúmaní bolo potvrdené, že materská kašička napomáha hojeniu rohovky pri jej traumatickom poškodení. Materská kašička tiež podporuje rýchle hojenie vredov žalúdka a dvanástnika.
    15. Zlepšenie krvného obrazu:
      Normalizácia zloženia bielkovinových frakcií krvi, obnovenie celkovej úrovne bielkovín, zvýšenie obsahu albumínov a alfaglobulínov.
    16. Protianemický účinok:
      V klinických výskumoch u žien s popôrodnou anémiou a u detí s hypotrofiou bolo zaznamenané zvýšenie hladiny hemoglobínu a červených krvných buniek – erytrocytov, zvýšenie úrovne retikulocytov – predchodcov erytrocytov.
    17. Protiaterosklerotický účinok:
      Zníženie hladiny cholesterolu pri používaní rôznych foriem materskej kašičky bolo pozorované ako v experimentálnych, tak aj v klinických výskumoch. Napríklad u chorých na ischemickú chorobu srdca pri sublingválnom podaní materskej kašičky bolo zaznamenané zníženie celkovej hladiny cholesterolu, zlepšenie úrovne frakcie „dobrého cholesterolu“. U starších pacientov s príznakmi cerebrálnej aterosklerózy bol pozorovaný priaznivý vplyv na hladiny lipidov a na klinické prejavy ochorenia.
    18. Hepatoprotektívny účinok:
      Tento účinok bol preukázaný na experimentálnom modeli, kedy na pozadí užívania materskej kašičky sa zamedzil rozvoj cirhózy pečene. 
    19. Zlepšenie mnestických funkcií:
      Zlepšenie pamäti, vnímania a odovzdávania informácie – bolo pozorované u chorých na cerebrálnu aterosklerózu pri sublingválnom podávaní materskej kašičky. Zvýšenie koncentrácie bolo zaznamenané v mnohých klinických pozorovaniach, vrátane u gerontologických pacientov a školopovinných detí.
    20. Zvýšenie fyzickej práceschopnosti: 
      Mnohé klinické pozorovania a výskumy preukázali, že začlenenie materskej kašičky v kombinácii s peľom a medom do stravovania športovcov spôsobovalo spoľahlivé zvýšenie práceschopnosti, zlepšenie mnohých ukazovateľov. Klinické pozorovania pri užívaní materskej kašičky ukazujú na zvýšenie intelektuálnej aktivity, zmenšenie únavy, dobrú náladu až ľahkú eufóriu.
    21. Zaznamenaný priaznivý vplyv pri cukrovom diabete:
      U pacientov s cukrovkou 2. typu pri dlhodobom užívaní materskej kašičky bolo zaznamenané zníženie hladiny glukózy nalačno a po sacharidovej zaťaží, a tiež zníženie glykovaného hemoglobínu – ukazovateľa hladiny glykémie za tri mesiace.
    22. Antidepresívny účinok:
      Tento účinok bol preukázaný v rôznych experimentálnych výskumoch a klinických pozorovaniach.
    23. Imunomodulačný účinok:
      Posilnenie fagocytárnej aktivity leukocytov spolu s rastom množstva fagocytujúcich organizmov bolo pozorované u chorých po chirurgických zákrokoch. Preukázané zníženie eozinofilov u chorých na bronchiálnu astmu pri sublingválnom podávaní lyofilizovanej materskej kašičky. V klinickej praxi bol zaznamenaný priaznivý vplyv materskej kašičky u pacientov s chorobou systémový lupus erythematosus a pri polyartritíde.
    24. Normalizácia krvného tlaku:
      Materská kašička má pozitívny efekt na krvný tlak, pri liečení hypertonickej choroby. Pomáha korigovať aj hypotenziu.
    25. Onkologické ochorenia:
      Mastná kyselina 10-HDA vystupuje ako inhibítor pri niektorých druhoch zhubných buniek v experimentálnych modeloch a bunkových kultúrach.
    26. Obnovenie narušených funkcií reprodukčných orgánov u mužov a žien:
      Zmenšenie prejavov predmenštruačného a klimakterického syndrómu.
    27. Normalizácia funkcie spánku aj u starších osôb:
      Na jednu stranu materská kašička pomáha zlepšiť spánok. Na druhú stranu sa neodporúča bezprostredne pred spaním. Po jej použití totiž nastáva aktivizácia funkcií organizmu a nervového systému.

    Odporúčané dávkovanie materskej kašičky

    Dávkovanie materskej kašičky je individuálne. Zavisí od ukazovateľov, ako je krvný tlak a telesná hmotnosť. Pre optimálne stanovenie individuálnej indikácie, formy, dávkovania a schémy užívania odporúčame konzultáciu a pozorovanie lekára.

    Dobrá rada na záver: Pri užívaní materskej kašičky môže vzniknúť predčasný pocit vyzdravenia. Napriek tomu bez povolenia lekára neprestaňte užívať predpísané lieky a nevynechávajte naplánované prehliadky.