Apipraktik - web o apiterapii
Apiterapia logo
V NKošíkuKOŠÍK: 0.00 €V Košíku 
doctor
LIBOR MARKO
MUDr. Libor Marko je lekár s celoživotnou praxou v odbore verejné zdravotníctvo a toxikológia. Pôsobil na poste odborného asistenta a vedeckého pracovníka v oblasti rádiobiológie na Lekárskej fakulte v Košiciach i ako expert pre radiačnú ochranu populácie v Prahe. Apiterapiou sa zaoberá už viac než 10 rokov. V tejto oblasti sa vzdeláva a dokonca absolvoval stáž v Rusku, kde je tento smer uznávaný za medicínsky a radí sa k neurologickým vedám.

POSLEDNÉ OBJEDNÁVKY


07.05.2021 11:02:53
Marta
  • Med + trúdie mlieko, materská kašička 250 g (sklo)


07.05.2021 08:35:31
Dominika
  • Vodný extrakt propolisu 30 %


06.05.2021 17:36:54
Sabina
  • ApiCole
  • Vodný extrakt propolisu 30 %


06.05.2021 15:01:04
lenka
  • Perga 100 g (eko papier)
  • Api Befungin


06.05.2021 14:45:06
Elena
  • Materská kašička 50
  • Apifyto + Lipáza

propolis-ucinky

5 plus 1 účinkov propolisu - najlepšie prírodné antibiotikum, najsilnejší antioxidant

Keď človek odhalil blahodarné účinky medu na svoje zdravie a pleť, začal sa zaujímať i o ďalšie produkty zo včelieho úľa. A čuduj sa svete, ozajstným zázrakom prírody sa zdá byť látka, ktorú včely neprodukujú priamo, ale ju „len“ prenášajú z prírody do svojho obydlia, aby ho zabezpečili voči nepriaznivým vplyvom počasia a chorobám. Správne, reč je o propolise. A aj keď pre nás zostane pravdepodobne navždy záhadou, ako včely prišli na jeho chorobám zamedzujúce vlastnosti, o osohu, ktorý má i na ľudské zdravie vedeli už naši prapredkovia. 

Prečo je propolis najlepším produktom na prechladnutie?

Prechladli ste vy alebo Vaše deti? 

Ako rýchlo a bez chemických prípravkov zbaviť svoje dieťa prechladnutia či chrípky je otázkou mnohých rodičov nielen v zimných mesiacoch...

Na videu, ktoré sme s našou malou modelkou Emkou natočili, je náš návod, ako na to. U nás zaberá. A čo vám?

Ako vzniká a čo je propolis

Propolis je prírodná živicová látka živočíšno-rastlinného pôvodu, ktorú včely zbierajú z pukov stromov (v miernom klimatickom pásme sú to najmä rôzne druhy topoľa) a iných častí rastlín. Včely sú k propolisu lákané rastlinnými prchavými aromatickými látkami (terpénmi) a vo svojom úli ho využívajú ako dezinfekčnú a tmeliacu látku. Farba propolisu, ktorá môže byť žltozelená, hnedá alebo tmavočervená, závisí od jeho biologického pôvodu a času zberu. Má hustú, nerovnorodú štruktúru, špecifickú živicovú vôňu a horkú, slabo pálivú chuť. Je zložený z približne 50% živicových zložiek (flavonoidy, aromatické kyseliny a ich estery),30% vosku (vyššie mastné kyseliny a ich estery, alkoholy),10% éterických a aromatických olejov, 5% kvetového peľu (voľné aminokyseliny a proteíny) a 5% ostatných látok (minerálne látky, ketóny, laktóny, chinóny, steroidy, vitamíny a cukry). V jednotlivých vzorkách propolisu sa môže spolu nachádzať až 150 zlúčenín. * 

I keď rôzny, predsa účinný

Keďže propolis pochádza zo živíc rôznych drevín a rastlín, i jeho chemické zloženie sa rôzni. Odlišnosti sú viditeľné predovšetkým s ohľadom na jeho geografický pôvod. Nerovnaké zloženie biologicky aktívnych látok v propolise pochádzajúcom z rôznych kútov sveta má za následok, že dosiaľ nebol oficiálne štandardizovaný a medicínsky uznaný za liečivo. Aj napriek tomu však čoraz intenzívnejšie priťahuje pozornosť mnohých odborníkov na celom svete. Výsledky pomerne veľkého počtu medicínskych a farmakologických výskumov sú dostupné napríklad na internetovom portáli beepropolisblog.blogspot.com. Ako zo štúdií vyplýva, každý propolis, bez ohľadu na krajinu svojho pôvodu a chemické zloženie, oplýva týmito piatimi, pre zdravie človeka prospešnými pozitívnymi vlastnosťami: antibakteriálneprotizápalovéprotirakovinovéhepatoprotektívne a antioxidačné.

Od antioxidanta po prírodné antibiotikum

Ako už bolo povedané, základom propolisu s pôvodom v miernom pásme, teda i v Európe, sú živice z rôznych druhov topoľov. A tie sú veľmi bohaté na polyfenolické látky, konkrétne flavonoidy a tiež na fenolové kyseliny a ich estery. Práve to sú zložky, ktoré zapríčiňujú všetky uvedené vlastnosti propolisu.

Antioxidant

Flavonoidy sú medicínsky uznané antioxidanty, teda látky chrániace bunky nášho tela proti škodlivým voľným radikálom (molekuly, ktoré obsahujú nestabilný kyslík) a sú dokonca schopné využiť nestabilný kyslík a využiť ho v prospech vlastnej stability. Inými slovami, prečisťujú náš organizmus a zároveň v ňom získavajú väčšiu váhu. A keďže je propolis plný hneď dvoch zo šiestich skupín flavonoidov, niet pochýb o jeho antioxidačných vlastnostiach. Jestvuje dokonca štúdia, tvrdiaca, že antioxidačný účinok propolisu je 6-krát väčší, než ostatných známych antioxidantov.

Prevencia rakoviny

Antioxidanty navyše ochraňujú bunkové membrány a DNA, čím účinne pôsobia ako prevencia nádorových ochorení. Navyše, fenylethylester kyseliny kávovej prítomný v propolise preukázateľne potláča rast rakovinotvorných buniek.

Tlmič zápalov

Protizápalovo zo skupiny flavonoidov nachádzajúcich sa v propolise pôsobia flavanóny a flavóny a tiež fenolové kyseliny a ich estery. Jestvuje množstvo príkladov z medicínskej praxe potvrdzujúcich úspešné pôsobenie propolisových tinktúr na zápaly ďasien a celej ústnej dutiny. Tu treba spomenúť aj lokálny anestetický účinok propolisu.

Obranca pečene

Fenolové kyseliny, predovšetkým kyselina kávová a ferulová a ich estery zas preukázateľne zabraňujú poškodeniam pečene, keďže sú takisto výraznými antioxidantmi.

Prírodné antibiotikum

A konečne, antibiotický, konkrétne antibakteriálny, protiplesňový a antivírusový účinok propolisu odhalili už včely, keďže ho odjakživa používajú ako ochranu voči najrôznejším ochoreniam. Flavanóny, flavóny, fenolové kyseliny a ich estery prítomné v propolise nielen stimulujú náš imunitný systém, ktorý má následne silu bojovať proti vírusovým infekciám, ale pôsobia proti vírusom tak, že dokážu narušiť a ovplyvňovať ich životný cyklus, pozmeniť ich DNA, čím pre ľudské zdravie prestávajú byť hrozbou. Čo sa baktérií týka, je známy pokus so sledovaním účinkov alkoholového extraktu propolisu na 267 anaeróbnych kmeňoch, pričom pozitívne sa prejavil na takmer všetkých z nich. Preukázalo sa, že gram-pozitívne baktérie (napr. stafylokoky) mu dokážu odolávať o poznanie menej ako gram-negatívne (napr. salmonela). Bolo tiež vedecky preukázané, že propolis je efektívny v potláčaní rastu kvasiniek a húb spôsobujúcich lišaje a plesne chodidiel a nechtov na nohe. Flavóny a deriváty kyseliny kávovej úspešne potláčajú kvasinky z rodu Candida, častého pôvodcu rôznych kožných ochorení a fungálnych ochorení slizníc tráviaceho, dýchacieho, močového traktu a genitálií.

A ešte jeden

Okrem všetkých uvedených pozitívnych účinkov propolisu na ľudské zdravie musíme spomenúť i jeho schopnosť ovplyvňovať hladinu cukru v krvi, čo znamená budúci možný prínos pre pacientov diagnostikovaných s cukrovkou druhého typu. Ako uvádza spomínaná stránka propolisblog.blogspot.com, propolis je tiež schopný regulovať metabolizmus glukózy a krvných lipidov. Silné antioxidačné vlastnosti propolisu tiež dokážu zlepšiť oxidačný stres (nerovnováha medzi antioxidačnou kapacitou bunky a množstvom voľných radikálov, spôsobujúca napr. Alzheimerovu chorobu, rôzne typy rakoviny, ochorenie koronárnych tepien či práve diabetes mellitus) a odložiť výskyt diabetickej nefropatie (poškodenie obličiek).

Prečo je propolis lepší ako umelé antibiotiká

Ako sme pred chvíľou spomínali, propolis pôsobí deštrukčne na takmer všetky baktérie a tiež mnohé vírusy. Čo sme si ale nepovedali, je dôležitý fakt, že, na rozdiel od klasických antibiotík nie sú baktérie ani vírusy schopné vytvoriť si voči propolisu odolnosť. A to pravdepodobne práve preto, že jeho zloženie nie je nikdy rovnaké. Treba však priznať, že úľavu od svojich zdravotných problémov pri užívaní propolisu nepocítite v priebehu 3 – 5 dní, ako tomu býva s antibiotikami, no zároveň si môžete byť istí, že si vďaka tomuto 100% prírodnému produktu nepoškodíte tráviaci trakt a súčasne navyše posilníte svoj imunitný systém.

Ochrana pred možnou alergiou

I keď prax ukázala len veľmi málo prípadov alergických reakcií na užívanie propolisu, preventívnym opatrením, ako im predísť, je konzumácia propolisu v zvyšujúcich sa dávkach, kedy množstvo prijímaného propolisového prípravku pomaly zvyšujeme do plnej dávky. Rovnaký, no obrátený postup sa odporúča, keď chceme s užívaním propolisu prestať. Na menšie a menšie dávky prechádzame postupne až do úplného vysadenia výživového doplnku.

 *N.Z. Chismatullinová – Praktická apiterapia, Hydra, 2015

Propolisová tinktúra – účinný alternatívny všeliek. Oplatí sa vyrábať ju?

I keď klinické výskumy účinkov propolisu nie sú stále na konci svojej cesty, rokmi overená prax svedčí o schopnosti propolisu tlmiť zápaly, celiť rany, pôsobiť analgeticky, antimikrobiálne či antifungicídne. Čoraz populárnejším sa tak stáva používanie propolisovej tinktúry (teda alkoholového extraktu) na zápaly ďasien i celej ústnej dutiny, pri bolestiach zubov, chrípkach, angínach či pri povrchových poraneniach, popáleninách alebo rôznych kožných ochoreniach. Jestvuje dokonca recept, ako s jej pomocou vytriezvieť opitého... So zvyšujúcim sa záujmom o ňu sa na internete nachádza i mnoho receptov, ako si vyrobiť vlastnú. Stojí to ale skutočne za to?

Čo znamenajú percentuálne ukazovatele uvádzané pri propolisovej tinktúre? Od čoho závisí jej kvalita? Prečo aj tu platí, že "ak dvaja robia to isté, nie je to to isté"? Ponúkame zopár tipov, ako sa v téme propolisová tinktúra zorientovať.

Nie sú percentá ako percentá

V prvom rade si treba ujasniť, čo znamenajú percentuálne ukazovatele, ktoré sa pri propolisových tinktúrach uvádzajú. Jeden predstavuje podiel propolisu vo výslednom produkte, druhý určuje, aký silný alkohol (etanol) bol na výrobu tinktúry použitý. Ak ste teda povedzme natrafili na 30%-nú propolisovú tinktúru, znamená to, že na 100 gramov finálneho produktu bolo použitých 30 g surového propolisu. Čo sa druhého percentuálneho údaja týka, najrozšírenejšou praxou pri výrobe propolisovej tinktúry medzi včelármi je použitie približne 70%-ného alkoholu. Nájdu sa však i takí, ktorí vedia propolis macerovať (lúhovať) v obyčajnej vodke. Iste, objavujú sa i návody a tiež produkty, ktorých základom je 80, ba až 90%-ný etanol.

Vo všeobecnosti by tak malo platiť, že čím vyššia koncentrácia výluhu a čím vyšší obsah alkoholu v ňom, tým účinnejšia by mala propolisová tinktúra byť. Avšak, vysoko koncentrovaný alkohol nie je bežne a lacno dostupný, a tak sa natíska otázka o cene alebo kvalite produktu vyrobeného z neho. A navyše ...

...nie je propolis ako propolis

Ani čo sa surového propolisu týka, nemôžete si byť, bez vedeckej analýzy istí, akej kvality je. Zloženie, a teda i obsah účinných látok v propolise závisí od polohy, topografie a klímy oblasti, v ktorej včelstvá žijú. Ako uvádza štúdia na portáli beepropolisblog.blogspot.sk, kým napríklad čínsky a holandský propolis preukázal vysokú cytotoxickú aktivitu, brazílsky sa vyznačuje výraznými antioxidačnými vlastnosťami. Čo je však overené, je skutočnosť, že najkvalitnejšie propolisy pochádzajú z ekologicky čistých oblastí, kde nie sú povolené ani pesticídy.

Doplnky stravy s propolisom, a teda i tinktúry by nemali obsahovať prísady, akými sú kremičitany, cukor, lepok, škrob, umelé farbivá alebo ochucovadlá. Je tiež dôležité vedieť, akým spôsobom bol prvotný produkt spracovaný. Ideálna je metóda sušenia mrazom, keďže si pri nej propolis zachová všetky účinné látky. Metódy využívajúce teplo môžu zničiť, pozmeniť a redukovať propolisu vlastné živiny. Vedecký výskum v Čile dokonca zistil, že kvalita surového propolisu závisí aj od spôsobu jeho zberu.

Zaručeným spôsobom, ako si kúpiť účinný propolis, je teda siahnuť po producentoch, ktorí garantujú, že ich propolis vždy obsahuje také množstvo základných (a charakteristických) zlúčenín, aby zaručilo požadované účinky. Ideálnym prípadom je, keď výrobca, v súlade s platnou legislatívou krajiny, v ktorej pôsobí, dokáže prezentovať svoj propolis ako „štandardizovaný extrakt“. Spomínaná rôznorodosť zloženia propolisu, a teda i obsahu účinných látok v ňom je dôvodom, prečo ho EFSA – Európsky úrad pre bezpečnosť potravín i napriek niekoľkým pokusom „propolisových nadšencov“ dosiaľ celoeurópsky neštandardizovala a nezaradila medzi liečivá.

Čo tak nechať to radšej na odborníkov?

Ako sme sa snažili vysvetliť, kvalitu propolisovej tinktúry ovplyvňuje hneď niekoľko faktorov. Bežný záujemca o jej kúpu či výrobu nemá reálnu šancu odhaliť, ktorý propolis či výsledná tinktúra sú lepšie, či 10%-ná tinktúra od jedného včelára je lepšia ako od druhého. Preto je najrozumnejšie nakupovať propolisovú tinktúru, rovnako ako ostatné propolisové, ale i vo všeobecnosti včelie produkty od profesionálnych výrobcov, ktorí dodržiavajú presné technologické postupy a pracujú s čo najkvalitnejšími vstupnými surovinami.

Ďalšie zaujímavosti sa dozviete z našich rozhovorov v rádiu či TV: Príjemné počúvanie :)

 


Slovenský Výrobca

Obchodné podmienky

Prepravné podmienky

Ochrana osobných údajov

Naši obchodní partneri

Dodávatelia

NÁŠ TEAM